Tanúvédelmi programba kerülhetnek az orosz "kémek"

Az orosz-amerikai kémcsere keretében Moszkvába visszaküldött orosz állampolgárok közül többen nevet kívánnak változtatni, élve a tanúvédelmi program által nyújtott lehetőségekkel.

Az Interfax hírügynökség rendvédelmi forrásokból úgy értesült, hogy a múlt pénteken Bécsben átadott orosz állampolgárok jelenleg is az orosz fővárosban tartózkodnak, s folyamatban van kihallgatásuk. A közelebbről meg nem nevezett forrás elmondta azt is, hogy az Egyesült Államokban kémkedés gyanújával június 27-én őrizetbe vett személyek nem foglalkoztak közvetlen felderítő tevékenységgel, hanem másodlagos rezidensek voltak. Rajtuk keresztül adtak át rejtjelezett információkat, például fényképfelvételeket.

A Moszkovszkij Komszomolec című újság úgy tudja, hogy a domogyedovói repülőtérről egyenesen a Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) jaszenyevói központjába vitték a tízfős csoportot. Jelenlegi pontos tartózkodási helyüket titokban tartják, s még hetekig tart, amíg minden ellenőrzésen átesnek. A szakértők azt próbálják meg kideríteni egyebek között hazugságvizsgáló készülék segítségével, hogy az ügynökök közül ki és milyen körülmények között bukhatott le. Ha kiderül valamelyikükről, hogy komolyan hibázott, akár el is bocsáthatják az SZVR-től - mondta a lapnak a hírszerzésnél dolgozó forrása.

Terítéken van az árulás verziója is. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) már 2000 óta megfigyelés alatt tartotta a csoportot, így Moszkvában tíz évre visszamenőleg ellenőrzik a szolgálat összes jelenlegi és volt munkatársát, aki tudott a hálózatról. A feladat bonyolult, több tucatnyi magas rangú vezető volt birtokában ezeknek az információknak, s azóta sokan leszereltek.

Az orosz előírások szerint ilyen esetekben a felderítés zárt területen fekvő szállodáiban helyezik el a lebukott ügynököket. Családtagok elvileg meglátogathatják őket, ellátásukról gondoskodnak, de nem mozdulhatnak ki a zárt területről, és a zavaró jelek miatt mobiltelefont sem használhatnak. Ha sikeresen átmennek az ellenőrzésen, dolgozhatnak tovább az SZVR-nél, de le is szerelhetnek. A Moszkovszkij Komszomolec szerint például az orosz "Mata Hariként" elhíresült Anna Chapman (Kuscsenko) kirobbanó sikerre számíthatna, ha valamilyen show műsorvezetőjeként lépne színre az orosz televízióban.

Akárcsak Nyugaton, Oroszországban is a szépséges Anna Chapmant övezi a legnagyobb érdeklődés. Szülővárosa, Volgográd egyre büszkébb rá: még amerikai börtönbe ült, amikor az egyik helyi újság versenyt hirdetett az Annáról szóló legjobb dalra az "erkölcsi támogatás" jegyében. Eredményhirdetés augusztus végére várható. A Nyezavszimaja Gazeta című újság szerint még az is elképzelhető, hogy a 2011-es parlamenti választások listáin Anna neve is szerepelni fog.

Mindeközben őrizetbe vettek az Egyesült Államokban egy tizenkettedik személyt a leleplezett orosz kémhálózat kapcsán, de nincs elég bizonyíték, hogy bűnvádi eljárást indítsanak ellene. Az FBI tavaly ősz óta figyelte a 23 éves fiatalembert, aki orosz állampolgár. A bevándorlási szabályok megsértése címén fogták le, és várhatóan már kedden kitoloncolják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.