Tankoktól féltik Katalóniát

Meghökkentő kéréssel fordult Viviane Reding igazságügyi EU-biztoshoz négy katalán parlamenti képviselő: arra kérték, hogy az Európai Unió védje meg hazájukat a spanyol tankoktól.

A politikusok levelükben aggodalmukat fejezték ki a spanyol katonai fenyegetések miatt, és arra kérték Brüsszelt: avatkozzon be, hogy a katalán konfliktust békés, demokratikus módon sikerüljön rendezni. Utaltak rá, hogy a konzervatív spanyol Néppárt politikusai arról beszéltek, hogy a spanyol alkotmány nyolcadik cikke szerint a hadsereget is be lehet vetni, hogy megvédjék Spanyolország szuverenitását.

Madrid szerint már a felvetés is nevetséges, még az ellenzéki szocialisták vezére is úgy vélekedett, hogy semmi köze a valósághoz. Tény azonban, hogy Alejo Vidal-Quadras konzervatív képviselő a spanyol televízióban két héttel ezelőtt valóban arról beszélt: a spanyol kormánynak a helyzet alakulásáról tájékoztatnia kell a csendőrség parancsnokát. El kell gondolkozni azon, hogy beavatkoznak a lázadó régióban, ha azok kitartanak terveik mellett – mondja meglehetősen fenyegető éllel.

A katalán képviselők levele alig egy hónappal előzi meg a katalán tartományi választásokat (november 25.). Artur Mas katalán kormányfő már bejelentette, hogy ha győz, akkor 2014-ben népszavazást rendez Katalónia függetlenségéről. Madrid szerint ez alkotmányellenes lépés lenne. Az előrehozott választásokon az előrejelzések szerint nagyarányú győzelmet arathatnak a függetlenségpártiak.

"Attól nem lesz jobb a házasság, hogy törvénytelenné nyilvánítják a válást"

A katalán függetlenségi törekvés az Európai Unió egészét érintheti, és hatása ellentmondásos lehet a többi európai kisebbség, különösen a kisebbségi autonómiatörekvések szempontjából – összegezte Tabajdi Csaba pénteken az Európai Parlament (EP) kisebbségügyi frakcióközi munkacsoportjának ülésén elhangzottakat.

A katalán nép és Spanyolország joga és felelőssége, hogy döntsenek Katalónia függetlenségéről. Figyelemmel kell lennünk arra, hogy minden népet, így a nyolcmilliós katalán nemzetet is megilleti az önrendelkezés joga. Ha a katalán nép népszavazáson egyértelműen az országrész függetlensége mellett dönt, azt a nemzetközi intézményeknek tiszteletben kell tartaniuk – fogalmazott közleményében a szocialista EP-képviselő, a munkacsoport társelnöke. Az MTI jelentése szerint hangsúlyozta, hogy a Spanyolországot és az eurózóna egy részét sújtó gazdasági-szociális válság vitathatatlanul felerősítette a függetlenségi törekvéseket, annak azonban mély történelmi gyökerei vannak. – A jelenlegi helyzetben gyenge érvelésnek tűnik a spanyol központi kormányzat részéről, hogy a függetlenségről szóló népszavazás alkotmányellenes. Szemléletes hasonlattal élve: attól nem lesz jobb a házasság, hogy törvénytelenné nyilvánítják a válást – jegyezte meg.

A magyar EP-képviselő felhívta a figyelmet arra: precedensértékű lenne Katalónia kiválása, hiszen még soha nem fordult elő az Európai Unióban, hogy egy tagállam országrésze kivált volna. – Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy sem a Lisszaboni Szerződés, sem más uniós jogszabály nem tisztázza a függetlenedő országrész uniós tagságát. Nem valószínűsíthető az automatikus tagság, ugyanakkor abszurd lenne a több mint negyedszázada uniós tag országrész esetében egy teljes értékű felvételi eljárást indítani – vélekedett. 

Katalán zászlóba burkolózó pár Barcelonában
Katalán zászlóba burkolózó pár Barcelonában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.