Tandíjat szednének a külföldiektől

Az egyetemi tandíj bevezetését fontolgatja az egyik német tartomány – kizárólag külföldieknek.

A keletnémet Szászország megelégelte, hogy miközben külföldön jó pénzt hoz a felsőoktatás, a németeknél az állami felsőoktatás ingyenes, legyen a diák német vagy külföldi állampolgár. (A két utolsó tandíjas tartomány, Bajorország és Alsó-Szászország szeptembertől szeretné megszüntetni a tandíjat).

Szászországban most a lipcsei művészeti főiskola döntött úgy, hogy a külföldiek számára kötelezővé tenné a tandíjat. Nem is keveset: a téli szemesztertől 3600 eurót szednének be az iskola több mint száz külföldi diákjától. Az európai uniós állampolgárok kivételek, nekik a németekkel megegyező jogaik vannak, vagyis továbbra is ingyen tanulhatnának.

Amint a Der Spiegel emlékeztet rá, az ötlet nem új: az észak-rajna–vesztfáliai és a berlini oktatási miniszter is felvetette már 2010-ben, hogy a "jómódú külföldiek" számára be kéne vezetni valamilyen hozzájárulást. A német felsőoktatás egyik szervezete szerint a külföldi diákoktól évi 10 ezer eurót kellene beszedni, és ezzel 1,2 milliárd euró folyna be a tartományok költségvetésébe.

Utaltak Hollandiára, Svédországra és Nagy-Britanniára, ahol a külföldieket ennél is jobban megsarcolják: 12-18 ezer eurót szednek be tőlük. Ausztrália még jobban jár, itt 2010-ben 16 milliárd dollárt hoztak a konyhára a külföldi diákok, és ezzel az oktatás a harmadik legnagyobb bevételi forrás lett a költségvetésben. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.