Táncoló meleg tengerésszel tartanák távol az orosz tengeralattjárókat

A múlt év végén több külföldi tengeralattjáró sértette meg a svéd felségvizeket. Ezek a gyanú szerint főleg oroszok voltak. A hidegháborús korszakra jellemző moszkvai agresszióra aktivisták humoros megoldással válaszolnának.

Svédország nem tagja a NATO-nak és viszonylag keveset költ hadseregére. Aktivisták csoportja ezért azt találta ki, meleg propagandával küldi el a vizeikre tévedő orosz tengeralattjárókat. 

Hétfőn a svéd Béke és Döntőbírói Társaság (SPAS) egy videót közölt arról, hogyan is nézne ki az oroszokat távol tartó propaganda. A neontáblán egy fürdőruhás tengerész táncolna, és a következő Morze-jeleket továbbítaná a környéken ólálkodó betolakodóknak: 

„Erre, ha meleg vagy. Üdvözlünk Svédországban. Meleg 1944 óta" – utalnak a jelekkel arra, hogy az országban ettől az évtől legális a homoszexualitás.

Washington Post megjegyzi, hogy az egész akció egy finom utalás arra, Oroszország hogyan kezeli a homoszexuálisokat. Moszkva az elmúlt években arra törekedett, hogy ellehetetlenítse az LMBTQ közösséget.

Az éneklő tengerész fontos üzenetet hordoz a svédek számára is. Az SPAS aktivistái remélik, hogy az akciójuk a kormányt is emlékezteti, hogyan kell kreatív módon reagálni az országukra leselkedő veszélyekre: „Sok modern példa van a világban arra, hogyan kell egy konfliktust katonai beavatkozás nélkül kezelni" – mondta Anna Ek, a csoport elnöke.

Az üzenet azonban lehet kicsit elkésett, Svédország ugyanis márciusban bejelentette, hogy növeli a katonai kiadásait, válaszul az orosz agresszióra. Egyúttal állandó haderőt helyeznek a Gotland szigetre, amely néhány kilométerre fekszik Kalinyingrádtól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.