Tanárok törtek-zúztak Mexikóban

Botokkal, ólomcsövekkel estek neki a pártok székházainak, betörték az kapukat, az utcára néző ablaküveget, székeket és berendezéseket dobáltak ki.

Vandál pusztítás színtere volt Chilpancingo, Mexikó délnyugati Guerrero államának fővárosa.
Az oktatási reform ellen tiltakozó tanárok és a hozzájuk csapódott, úgynevezett önvédelmi népi mozgalom tagjai, arcukat kendővel takarva, végigvonultak a belvároson. Minthogy a hatalon lévő PRI, miként az ellenzéki konzervatív PAN és a középbal PRD egyaránt támogatták a reformot, a tiltakozó tanárok nem kímélték egyik pártnak a székházát sem, ugyancsak megotsromolták a Guerrero állam oktatási titkárságának az épületét.

A szövetségi törvénynek a helyi, guerreroi törvényhozásban tárgyalt “átültetése” verte ki a biztosítákot a tanárok szakszervezetében (CETEG). A napok óta sztrájkoló tanárok vezetői szerda délelőtt előbb sajtóérkezletet tartottak. Mint a Diario de Guerrero című lap jelentette, a tanárok elégedettségüknek adtak hangot, hogy a törvénybe végül bekerült: nem alkalmaznak kvótákat az iskolákban, s a helyi illetve a szövetségi kormány kötelezettséget vállalt a hiányzó infrastruktúra pótlására. Ám a sajtóérkezeleten ezután a hangnem megváltozott, s azt kezdték kifogásolni, hogy ugyanakkor a törvényhozók mit nem vettek figyelembe a padagógusszakszervezet követelései közül. Ezt követően indult el a menet mintegy háromezer tanár részvételével, s hozzájuk csatlakoztak a formailag a drogmaffiákkal szemben civil kezdeményezésre létrehozott önvédelmi mozgalom aktivistái.

“Udvariassági látogatásnak” nevezték a pártszékházaknál a rombolást, amely rendre azzal végződött, hogy felgyújtották az utcára kidobált butorokat, iratokat. A pártok irodái után a törvényhozás épületéhez vonultak, ám azt mintegy 200 rohamrendőr őrizte, úgyhogy ott nem került sor vandál akcióra. Minervo Moran, a szakszervezet szóvivője szerint a szerdai eseménysor “válasz volt arra az agresszív poltikára, amit a reform kényszerít ki”, s ezért érte a támadás a pártokat, mert a tüntetők javaslatai ellen szavaztak.

De miért nem avatkozott be a rendőrség?

Az említett Diario de Guerrero publicisztikája szerint, aki eddig rokonszenvezett az oktatási reform ellen tüntető tanárokkal, a Chilpancingóban szerdán történtek után alighanem másként gondolkozik majd, hiszen a városban órákon át terror tombolt. Nem mentség a tanárok szempontjából, hogy a vandál akciókban nem ők, hanem az említett önvédelmi mozgalom aktivistái jeleskedtek. Ami érthetetlen volt, hogy a rendőrség miért nem avatkozott közbe, miért csak a törvényhozás épületének védelmére vonult ki. A kormányzó a nap folyamán a szövetségi rendőrségtől kért erősítést, két-három óra múlva meg is érkeztek, de valamiért a városhoz vezető autópályán várakoztak.

A BBC szerint a reform központosította a tanárok kinevezését, ezzel próbálják megszüntetni a korrupciós gyakorlatot, amikor tanári helyeket adnak-vesznek. Az új törvényt kifogásolók szerint a központi szövetségi, illetve a helyi kormányzat valójában elbocsátásokat, illetve az oktatási rendszer privatizációjához készíti elő a terepet. Cesar Camacho, a PRI Guerrero állambeli vezetője az ügy kivizsgálását, a vandálok elítélését sürgette. “Nem engedhető meg, hogy a dzsungel törvénye, a káosz, a közrend felrúgása szabaduljon el” - mondta.

Enrique Pena Nieto elnök még februárban írta alá az oktatási törvényt, ám azt a helyi adottságokra adaptálva az egyes államok parlamentjeinek kell külön törvényben rögzíteniük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.