Tananyag lesz a Gulag Oroszországban

Elkészült Alekszandr Szolzsenyicin A GULAG szigetvilág című alkotásának rövidített változata az orosz iskolások számára – közölte a Nobel-díjas író özvegye, Natalja Szolzsenyicina.

A Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a minap adta át a rövidített kiadást az oktatási minisztériumnak. Az eredeti mű majdnem ötödére rövidült. Az „iskolai kiadásban” megmaradt mind a 64 fejezet, de egyes fejezetekből csak a címet hagyták meg, a fejezet tartalmát a szerkesztő „meséli el”.

Remélem, hogy sikerült megőrizni minden sor szellemét, és eközben nem elpocsékolni a mű hevét, haragját és szenvedélyét – mondta az özvegy.

Natalja Szolzsenyicina közölte, hogy az író beleegyezett a mű rövidített változatának kiadásába, s a rövidített változat elkészítésére őt kérte meg. A Gulag (GULAG) a Lágerek Főigazgatósága (Glavnoje Upravlenyije Lagerej) elnevezés rövidítése, a Szovjetunióban a kényszermunkatáborok, telepek és börtönök, az úgynevezett javító-nevelő intézmények rendszerét felügyelő csúcsszervet nevezték így. A Gulag a szovjetunióbeli munkatáborok szinonimájává vált. Andrej Furszenko oktatási és tudományügyi miniszter szeptember közepén nyilvánította tananyaggá a Gulágot.

Korábban a Gulag csak egyes szakosított iskolák tantervében szerepelt, mostantól kezdve azonban minden 11 osztályos, érettségit adó iskolában tanítani fogják. Az utóbbi intézményekben eddig is szerepelt a tantervben az író néhány műve, például az Ivan Gyenyiszovics egy napja című kisregény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.