Támadtak a nigériai "tálibok"

Hatvanöten haltak meg Nigériában a rendvédelmi erők és egy tálibbarát iszlamista csoport közötti összecsapásokban. A megdöntött afganisztáni rezsim mintájára a nigériai "tálibok" is "tiszta iszlám államot" akarnak létrehozni az ország északi részében. Egy embert elevenen elégettek.

Az iszlám törvénykezés, a saría bevezetését követelő fegyveres lázadók jelentések szerint az ország északkeleti részében fekvő Yobe és Bauchi szövetségi államokban tűztek össze a biztonsági erőkkel.

- Öt rendőr és 60 fegyveres halt meg, egy rendőrőrsöt felégettek" - közölte Ogbonna Onovo, a nigériai rendőrség főfelügyelője újságírókkal a fővárosban, Abujában. A harcok vasárnap reggel kezdődtek Bauchiban, az azonos nevű állam fővárosában, amikor a rendőrség meghiúsította a "táliboknak" egy rendőrőrs elleni támadását.

A főfelügyelő elmondta: az iszlamisták már Borno szövetségi állam fővárosában, Maiduguriban is harcba keveredtek a rendőrökkel. Egy Borno állambeli szemtanú szerint az iszlamisták vasárnap este rátámadtak a kameruni határnál lévő Gamboru-Ngala városra, elevenen elégettek egy vámtisztet, és elvágták a torkát egy helyi mérnöknek, aki egy új vámhivatal építésén dolgozott. Felgyújtottak egy rendőrőrsöt, több vámépületet és egy templomot is - mondta el Shafiu Mohammed. A támadást a BBC híre szerint több helyi "tálib" vezér leztartóztatása váltotta ki. Két nap alatt százötvenen haltal meg a harcokban a brit médium hivatalosan közölt adatoknak ellentmondó számításai szerint.

A "tálibok" a nigeri határ közelében, Yobe államban fekvő Kanamma faluban állították fel a támaszpontjukat. 2004. januári megalapításakor az iszlamista mozgalomnak 200 tagja volt, köztük nők is. Az afganisztáni tálib rendszer mintájára a nigériai "tálibok" is "tiszta iszlám államot" akarnak létrehozni az ország északi részében.

Az ország északkeleti részében kirobbant erőszakos cselekmények elkövetőinek nincs közük a délen, a kőolajban gazdag Niger-deltában tevékenykedő lázadókhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.