Támadássorozat az iraki síiták ellen

Az öt merényletet gépkocsiba rejtett pokolgépekkel követték el. Tucatnyi halott és sebesült van.

Öt robbantásos merényletben megöltek összesen 26 civilt, és több tucatnyit megsebesítettek hétfőn Irak déli részén, jórészt síiták lakta területeken. A merényleteket gépkocsiba rejtett pokolgépekkel követték el. Kettőt a Bagdadtól 320 kilométerrel délkeletre lévő Amára városban. Egy harmadikat a fővárostól 130 kilométerrel délre fekvő Divánijában. A két amárai esetben az egyik autó építőmunkások mellett robbant fel, a másik egy piacon. E két robbantásnak 13 halálos és 42 sebesült áldozata van.

Divánijában egy étterem mellé állították a robbanószerrel megrakott gépkocsit, és nyolc civil halt meg, további 25 pedig megsebesült. Órákkal később a dél-iraki Kerbelában autóba rejtett pokolgép lépett működésbe, két civil meghalt, 12 megsebesült. Parkoló személyautóban robbant pokolgép a Bagdadtól 30 kilométerre délre fekvő Mahmúdíjában, három ember meghalt és 16 másik megsebesült.

Áprilisban több mint 400 embert öltek meg erőszakos cselekményekben Irakban, ezen belül múlt kedd óta 230-at az AFP összesítése szerint, amelyet a francia hírügynökség a hivatalos közlemények alapján állított össze. E támadások főleg síiták ellen irányultak, és az ürügy rájuk az volt, hogy a hatóságok szétvertek több kormányellenes szunnita tüntetést az ország északi részén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.