Támadások pilóta nélküli repülőgépekről Pakisztánban

Összesen legalább 30 ember meghalt hétfő éjjel és kedd hajnalban Pakisztán északnyugati, Afganisztánnal határos részén feltehetően amerikai pilóta nélküli repülőgépekkel végrehajtott három rakétatámadásban - közölték kedden helyi titkosszolgálati forrásból.

Először egy autó volt támadás célpontja Pakisztán törzsi területén, Észak-Vazirisztánban; a jármű mind az öt utasa életét vesztette.

Nem sokkal később az első támadás helyszínétől nem messze egy különálló épületet döntött romba több becsapódó rakéta. Húsz holttestet húztak ki a romok alól, legalább tíz ember súlyosan megsebesült.

Végül kedd hajnalban a szomszédos Dél-Vazirisztánban ismét egy járművet ért támadás, legkevesebb öt ember életét vesztette.

Az elmúlt másfél hónapban csaknem száz radikális iszlamistával végeztek pilóta nélküli repülőgépekkel végrehajtott támadásokban helyi titkosszolgálati források szerint.

Pakisztán rendszeresen bírálja az Egyesült Államokat az ilyen akciók miatt, mert, mint mondja, Washington ezzel megnehezíti, hogy elszigeteljék a szélsőségeseket az afgán határ térségében. A pakisztáni-amerikai viszony az év eleje óta folyamatosan romlik. Januárban az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy szerződéses alkalmazottja a kelet-pakisztáni Lahorban lelőtt két fiatalt, aki megpróbálta kirabolni, májusban pedig amerikai kommandósakcióban megölték Oszama bin Ladent, az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat vezetőjét. Pakisztán a szuverenitása megsértéseként értékelte az amerikai akciót, és nemrégiben közölték, véget vetnek a helyi katonák kiképzését szolgáló amerikai programnak. Emiatt az elmúlt hetekben több mint száz amerikai kiképzőtisztnek kellett visszatérnie hazájába.

Az Egyesült Államok válaszul a pakisztáni lépésre a héten bejelentette, hogy visszatartja a katonai segély címén Pakisztánnak folyósított évi 2 milliárd dollár csaknem felét, 800 millió dollárt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.