Támadás érte a jemeni alelnök szállodáját

Kedd reggel robbanások rázták meg a jemeni kormány székhelyeként szolgáló hotelt és az Egyesült Arab Emírségek csapatainak parancsnokságát és szállását is.

Az emírségek állami hírügynöksége szerint legalább tizenöt kormánypárti, illetve a szaúdi koalícióhoz tartozó katona vesztette életét - tudósított a BBC

Ellentmondó értesülések érkeztek azonban a robbanásokról. Radzseh Badi kormányszóvivő az Associated Press hírügynökségnek adott tájékoztatása szerint három, a város határain kívüli pontról lőttek ki rakétákat.

A helyi Aden al-Ghad azonban jemeni titkosszolgálati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a robbanásokat autóba rejtett pokolgépek okozták. 

A források szerint azonosítatlan fegyveresek támadták meg automata fegyverekkel és aknavetőkkel a Qasr Hotel bejáratánál szolgálatot teljesítő őröket, mielőtt egy robbanószerekkel megrakott jármű behajtott a bejáraton.

A hírek szerint fegyveresek támadták meg az Egyesült Arab Emírség katonai parancsnokságát és a rezidenciát, ahol elszállásolták őket, majd újabb kocsiba rejtett bombát robbantottak.

A lap a jemeni ifjúsági és sportminisztert, Nayef al-Bakrit idézi, aki szerint a támadásban öngyilkos merénylők is részt vettek, egyelőre azonban senki nem vállalta magára a merényletet.

Az emírségek külügyminisztere a húszi lázadókat, illetve a korábbi elnökhöz hű szövetséges katonai csapatokat hibáztatja. Ali Abdulah Száleh exelnök ugyanis kijelentette, hogy el akarja pusztítani Jement.

A kormánypárti és a Szaúd-Arábia vezette koalíciós erők júliusban kiűzték Ádenből a lázadókat, így az Háled Bahah és Abed-Rabbo Manszúr Hádi elnök visszatérhetett a száműzetésből. Azóta észak felé előrenyomultak a főváros, Szanaa irányába

Az ENSZ szerint 4900 - közülük 2355 civil - áldozata van a koalíció elmúlt hat hónap során folytatott légitámadásainak és a szárazföldi harcoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.