Támadás a karacsi repülőtér ellen

A pakisztáni légikikötőt állig felfegyverzett terroristák rohanták meg vasárnap este.

Füsttengerben a Jinnah Nemzetközi repülőtér. Athar Hussain / Reuters

Eddig 21 halottja és 14 sebesültje van annak a támadásnak, amelyet állig felfegyverzett terroristák hajtottak végre vasárnap este a pakisztáni Karacsi nemzetközi repülőtere ellen. A támadók hatan-tízen lehetnek, a repülőtér régi termináljára hatoltak be azután, hogy átvágtak egy drótkerítést.  Gránátokat hajigálva hatoltak be az épületbe. A hadsereg kommandós egységeit vezényelték ki ellenük. A tűzharc jelenleg is tart. A repülőtér, a Jinnah forgalmát leállították, a légikikötő jelenleg nem indít és nem is fogad járatokat.

A rémült dolgozókat evakuálták az épületből.
Athar Hussain / Reuters

Arról, hogy a terroristák kicsodák, egyelőre semmit nem tudni. A 21 halottból tízen terroristák, a többi 11 pedig biztonsági ember vagy légitársaságok munkatársa volt. A légikikötő biztonsági szolgálata az AFP francia hírügynökség kérdésére közölte, hogy néhány támadó a kifutópályáig jutott. A Dawn News úgy tudja, hogy sikerült felszállniuk egy repülőgépre. Kár három légi járműben esett. Az AFP helyszíni jelentése szerint a Jinnah régi terminálján a padlót most töltényhüvelyek borítják, de a kezdeti heves tűzpárbaj már alábhagyott, csak elszórt lövéseket hallani. Az épület felett füst terjeng.

A repülőtérnek ezt a terminálját főleg teherszállításra használják, de VIP-személyiségek – bel- és külföldi politikusok, illetve üzletemberek – is ide érkeznek és innen szállnak fel. A Jinnah a legnagyobb repülőtér Pakisztánban, ami nem meglepő, hiszen Karacsi a dél-ázsiai ország kereskedelmi központja és legnagyobb városa is.

Szarmad Husszein, a Pakistan International Airlines egyik tisztségviselője eközben az amerikai AP-nek mesélte, hogy két nagy detonáció aztán pedig gépfegyversorozatok zaját hallotta beszűrődni az irodájába. Elmondása szerint a légitársaságok munkatársai fejvesztve menekülni kezdtek. Volt, aki eközben a lábát törte.

Egy névtelenséget kérő kormányzati tisztségviselőre hivatkozva a New York Times írja, hogy a terroristák célja valószínűleg a pánikkeltés és a forgalom megállítása. Ami a kilétüket illeti, a kézenfekvő  gyanúsítottak a tálibok tűnnek, de rájuk nem jellemző, hogy ennyire délre, a kikötővárosig merészkedjenek.  A terroristák az NYT szerint inkább valamelyik helyi, beludzsisztáni milícia – például a Laskar-e-Dzsangvi – emberei lehetnek. A pakisztáni hadsereget régóta érik vádak, hogy szemet huny a Laskar-e-Dzsangvi és a hasonlóan szélsőséges iszlamista szervezetek ténykedése felett csak azért, mert az iszlámábádi kormány oldalán állnak a beludzsisztáni szeparatisták elleni harcban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.