Tálibok támadtak a NATO fő támaszpontjára

Tálib fegyveresek támadást indítottak a NATO-vezetésű nemzetközi erők (ISAF) Észak-Afganisztánban lévő bagrami támaszpontja ellen szerdára virradóra - közölte a NATO, hozzáfűzve, hogy öt katonája megsebesült.

Az észak-atlanti szövetség beszámolója szerint eddig legalább tíz támadó vesztette életét, és az összecsapás még nem ért véget. A felkelők rakétagránátokkal és automatafegyverekkel támadtak rá a támaszpontra. Egy rakéta a támaszponton belül csapódott be. Virginia McCabe, a támaszponton állomásozó amerikai csapatok szóvivője azt mondta, hogy a támadásban károk keletkeztek egy épületben, amely azonban nem létfontosságú a misszió szempontjából.

Egy helyi rendőrparancsnok szerint amerikai katonák hajnalhasadás előtt felfigyeltek egy, a támaszpont mellett parkoló gépkocsira. Az amerikaiak tüzet nyitottak a járműre, a kibontakozó harcban legalább egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát. Zabiulla Mudzsahid tálib szóvivő megerősítette az akció hírét. Közölte, hogy 20 öngyilkos merénylő keleti és nyugati irányból indította meg támadását, és négyen működésbe hozták a robbanóanyaggal megrakott mellényüket. Megjegyzendő, hogy a tálibok gyakorta felnagyítják az általuk végrehajtott akciókat. A Kabultól 60 kilométerre északra található bagrami bázis az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok legnagyobb támaszpontja.

A bagrami támadás egy nappal az után történt, hogy egy tálib öngyilkos merénylő felrobbantotta magát Kabulban egy NATO-járműoszlop mellett, és kioltotta 18 ember életét. Az áldozatok között volt hat NATO-katona is, öten közülük amerikaiak. Ugyanaznap az ország déli részén két amerikai katona vesztette életét egy robbantásban. Az amerikaiak számára a keddi volt a legvéresebb nap az év eleje óta.

A kabuli és a bagrami támadás annak az offenzívának a kezdetét jelentheti, amelyet május elején hirdettek meg a lázadók. Azzal fenyegetőztek, hogy május 20-tól támadni fogják a kormányerőket, illetve a külföldi csapatokat és diplomatákat, válaszul a NATO tervezett hadműveletére kandahári erősségük ellen. A tálibok rendszeresen hajtanak végre pokolgépes merényleteket külföldi katonák ellen közutakon az ország déli részén, de ritkák a kabulihoz és a bagramihoz hasonló támadások.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.