Tálibok támadtak a NATO-bázisra

Afganisztáni tálib lázadók megtámadták tegnap a nemzetközi erők egyik fontos támaszpontját az ország keleti részén található Dzsalálábád városában.

A repülőtérrel is ellátott tábornál öngyilkos merénylő robbantotta fel autóba rejtett pokolgépét, majd a tálibok rakétavetőkkel, könnyűfegyverekkel támadtak.
Iain Baxter NATO-szóvivő közölte, hogy sem a szövetséges erők katonái, sem a polgári személyzet körében nem voltak áldozatok. Állítólag legalább nyolc fegyveres halt meg az összetűzésben, amelynek során a támadók nem tudták áttörni a tábor külső védelmi vonalát.

A támadás egy nappal azután történt, hogy David Petraeus amerikai tábornok a szenátusi meghallgatáson kijelentette: a harcok a következő hónapokban intenzívebbé válnak, és még években telhet, amíg az afgán biztonsági erők képesek lesznek egyedül is megvédeni az országot. Petraeus – aki korábban az iraki hadműveleteket irányította – óvatos támogatásáról biztosította Barack Obama amerikai elnök 2011-es kivonulási tervét. De a katonák tömeges hazatérését csak akkor tartja okos lépésnek, ha azt az afganisztáni biztonsági helyzet is alátámasztja.

A tábornok – akit tisztségében szerdán a szenátus is megerősített – ígéretet tett arra is, hogy felülvizsgálja a tűzfegyverek használatára vonatkozó korlátozásokat. Korábban a szövetséges haderő néhány tagja az előző parancsnok, Stanley McChrystal tábornok szemére vetette, hogy sokszor indokolatlanul, akár saját katonái életének árán is védelmezi az afgán lakosságot. Júniusban száz szövetséges katona esett el.

Petraeus egy bizottsági tag kérdésére válaszolva cáfolta, hogy Hamid Karzai afgán elnök találkozott volna a tálibokhoz közel álló, szélsőséges Hakkani-hálózat vezetőjével. Karzai állítólag hajlik a megegyezésre a felkelőkkel. Petraeus tábornok „az akaratok küzdelmének” nevezte a háborút, jelezve, a tálibok célja, hogy kifárasszák a nyugati szövetségeseket.

Amerikai katonák az öngyilkos merénylő által  kiégett autónál
U.S. troops stand guard next to a burning car which was used by a suicide attacker in Jalalabad June 30, 2010. Afghan Taliban insurgents raided a base for foreign troops in Jalalabad on Wednesday, officials said, but there were no immediate reports of casualties. REUTER/Parwiz (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST MILITARY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.