Tálib offenzíva Kabulban

Az afganisztáni tálibok támadást indított hétfőn kiemelt jelentőségű kabuli épületek, közöttük kormányhivatalok ellen. Egyikük már fel is robbantotta magát az elnöki palotánál.

A tálibok öngyilkos merénylőkkel indítottak támadásokat az elnöki palota és a minisztériumok ellen, a területen heves robbanások és gépfegyverropogás hallatszott, legkevesebb 13 ember megsebesült.

Négy öngyilkos merénylő meghalt, kettő akkor, amikor működésbe hozta a pokolgépet, kettőt az afgán biztonsági erők öltek meg – közölte a belügyminisztérium. Ahmad Farid, az egészségügy-minisztérium szóvivője szerint a támadásokban tizenhárman sebesültek meg, köztük több civil. A sebesülteket kórházba szállították. A tálibok szóvivője, Zabiullah Mudzsahid azt mondta, hogy támadásaikkal az elnöki palotát, a pénzügy-, a bányászati- és az igazságügy-minisztériumot, valamint a központi bankot vették célba. Hozzátette, hogy húsz öngyilkos merénylőjük hatolt be a területre, s ott most is harcban állnak. Állítása szerint az egyik merénylő az elnöki palota bejáratánál hozta működésbe a testére szerelt robbanóövet.

A harcok kezdete után más helyszínen is volt robbanás. Az afgán televízió képeket mutatott egy lángban álló bevásárlóközpontról, amelyet a tálibok támadtak meg, és az afgán biztonsági erők körbevettek.

Füst gomolygott egy másik bevásárlóközpontnál is, ott a hadsereg mesterlövészei foglaltak el állásokat, hogy felvegyék a harcot. A tévében bemutattak egy kiégett autót, amelyben emberi maradványok látszódtak. Kabul belvárosi utcáit az afgán biztonsági erők lezárták, a terület levegője lőporfüsttel telítődött.

A NATO-erők szóvivője azt közölte, hogy a rendőrség legalább két fegyveres felkelőt megölt egy bevásárlóközpontnál, miután az épületet átfésülték. A tálibok támadása a központi, számos hivatalt magába foglaló biztonsági övezetre összpontosult. A szóvivő hangoztatta, hogy segítik az afgánokat a terület biztosításában.

 

Gomolygó füst a megtámadott kabuli bevásárlóközpont felett
Afghan policemen gather around a shopping mall as the government forces restored control after the Taliban attack in Kabul January 18, 2010. Taliban gunmen launched a brazen assault on targets in the centre of Kabul on Monday, with suicide bombers blowing themselves up at several locations and heavily armed militants fighting a pitched battle in a shopping centre. REUTERS/Omar Sobhani (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST MILITARY POLITICS IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.