Tálib-kapcsolati irodát alakítanának ki Katarban

Az amerikai és német tervet végre az afgán elnök is támogatja, így a tálibok ellen vívott, évtizednyi háború után hamarosan elkezdődhetnek a béketárgyalások.

Tálib-összekötő irodát nyitna Afganisztán Katarban, hogy ezzel is segítsék a békefolyamat konszolidációját, jelentette be Hamid Karzai afgán elnök, aki hozzátette: semmilyen külfödi hatalmat nem vonnak be a folyamatba, írja a Reuters.

Tálib harcos egy nangarhari checkpointnál
A Taliban fighter mans a checkpoint in an undisclosed location in Nangarhar province in this December 13, 2010 picture. REUTERS/Stringer (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST)

Ez az első alkalom, mikor Karzai nyilvánosan is támogatásáról biztosította az USA tervét, miszerint a Perzsa-öböl menti országban olyan bázist hozzanak létre, ahol a jövőbeni tárgyalásokat a tálibokkal lefolytathatják. Az USA, Németország és más országok abban érdekeltek, hogy a közel egy évtizedes háború a tálibok ellen végre véget érjen, ezért megegyeztek abban, hogy egy, az érintett területeken kívül eső helyszínt keresnek, ahol a béketárgyalásokat lefolytathatják, felgyorsítva így a folyamatot.

Korábban Karzai egyszer már elvetette ezt a tervet, mert dühös lett, mikor rájött, hogy a németek és az amerikaiak nélküle egyeztettek a lehetséges helyszínekről. A tálibok egyelőre nem kommentálták nyilvánosan a bejelentést, írja a BBC.

Decemberben az afgán kormány egyébként visszahívta nagykövetét a katari fővárosból, azzal érvelve, hogy a katariak anélkül kezdtek tárgyalásokba az amerikaiakkal, hogy abba az afgán kormányt is bevonták volna. Kedden kiadott közleményében azonban Karzai már azt írta: bár ő maga jobban szerette volna, ha Szaud-Arábiában vagy Törökországban lett volna a helyszín, ha az amerikaiak Katart akarják, ő azzal is egyetért. – Ha az ellenzéknek lesz egy pontos címe, ez már egy jó lépés afelé, hogy mihamarabb megkezdjük velük a tárgyalásokat – írta, ismét csak emlékeztetve rá, hogy a tálibokkal való tárgyalásokba egyetlen külföldi országot sem akar bevonni. Eközben afgán és amerikai illetékesek máris azt hangsúlyozzák, hogy Pakisztánt, ahol a tálib vezetés valószínű székhelyét sejtik, szintén be kell majd vonni a folyamatba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.