Találkozott a japán és a kínai miniszterelnök

A két ázsiai ország vezetője 25 percet beszélgetett egymással Brüsszelben. Ez volt az első magas szintű megbeszélés azóta, hogy a japánok elfogtak egy kínai halászhajót a Kelet-Kínai tengeren található, vitatott hovatartozású szigetek mellett.

A japán által a Kelet-Kínai tengeren elfogott kínai halászhajó miatti feszültségek kezdete óta először találkozott egymással a japán és a kínai miniszterelnök. Ígéretet tettek a kapcsolatok javítására, ám mindketten kifejezték azt is: a konfliktus középpontjában álló, vitatott hovatartozású szigetcsoport kérdésében nem engednek.

Naoto Kan japán és Wen Jiabao kínai miniszterelnök Brüsszelben találkoztak, az EU-Ázsia csúcson. A 25 perces kétoldalú megbeszlélésre egy munkavacsora után került sor. A tárgyalás után Kan közölte: megegyeztek abban, hogy magas szintű tárgyalásokat indítanak a kérdésben. Kan, akire hazájában nagy nyomás nehezedik, hogy ne "hódoljon be" Kínának, nem említette, hogy ő is részt venne a tárgyalásokon.

Kína és Japán között az utóbbi időben azért vált rendkívül feszültté a viszony, miután a Kelet-kínai-tenger vitatott hovatartozású vizein egy kínai halászhajó továbbhaladását megakadályozták a japán parti őrség hajói, majd kétszeri összeütközésüket követően a kínai hajót elfogták, kapitányát pedig heteken keresztül fogva tartották.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.