Találkozót kértek Hollande-tól, meg is kapták!

Francois Hollande francia államfő meglepetésszerűen olyan francia állampolgárokat hívott meg hivatalába, akik személyes találkozót kértek tőle - erősítette meg csütörtökön az elnöki hivatal a Le Parisien című fővárosi napilap értesülését.

Az újság szerint öt franciát, egy kisvállalkozót, egy könyvtárost, egy nyugdíjast, egy munkanélkülit és egy kereskedőt fogadott múlt pénteken a köztársasági elnök. Mindegyikükkel külön-külön, mintegy félórát beszélgetett. Mind az öt ember korábban levelet intézett az államfőhöz, amelyben megfogalmazták elvárasaikat vagy bírálataikat, s annak kifejtésére személyes találkozót is kértek tőle.

Minden idők legnépszerűtlenebb francia elnöke pedig kihasználta a lehetőséget arra, hogy "szemtől szembe magyarázza el ezeknek az embereknek a politikája lényegét, pont úgy, mint egy képviselői irodában" - írta a Le Parisien. A lap szerint a nem Párizsban élők utazási költségét vissza is térítette az elnöki hivatal, amely azt is megerősítette, hogy a közeljövőben hasonló jellegű meghívások várhatók, legközelebb februárban.

"Még nem döntöttünk arról, hogy milyen gyakran lesznek ilyen találkozók. Az elnök programján múlik, de ő rendszeresen szeretne ilyen találkozókat a franciákkal" - jelezte az elnöki hivatal. Két és fél évvel ezelőtti beiktatása óta Hollande egyébként fogadott már állampolgári csoportokat.

"Az az újdonság, hogy az elnöki hivatalba küldött levelek feladói közül választjuk ki a meghívottakat. Nagyon sok francia kér találkozót az államfőtől. Egyeseket kiválasztunk, különösebb kritériumok nélkül, de úgy, hogy más-más profilhoz tartozzanak" - hangsúlyozta az elnöki forrás.

Legutóbbi novemberi televíziós interjúja során a legnézettebb francia tv-csatornán az Élőben a franciákkal című műsorban Hollande a franciák egy-egy rétegét képviselő, a válság miatt nehéz helyzetbe került emberrel beszélgetett problémáikról: egy nyugdíj előtt álló munkanélkülivel, egy több száz fős céget irányító vállalkozóval, egy fiatal munkanélkülivel és egy hátrányos helyzetű, többgyermekes anyjával. Ezzel is mutatni akarta, hogy elődjéhez, a luxust kedvelő Nicolas Sarkozyhez képest ő a lakosság minden rétegével keresi a kapcsolatot.

A korábbi elnökök közül Valéry Giscard d'Estaing (1974-1981) próbálkozott hasonló kommunikációs fogással: ő "átlagfranciákhoz" ment el vacsorázni kamerák kereszttűzében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.