Találkozik May és Putyin

Hamarosan személyesen is találkozik az új brit kormányfő és az orosz elnök. Theresa May és Vlagyimir Putyin ebben állapodott meg keddi telefonbeszélhetése során. A BBC szerint a randevúra a G20 országcsoport szeptemberi, kínai csúcstalálkozója ad majd alkalmat.

A megbeszélés valószínűleg nem lesz mentes a vitáktól. May ugyanis nem sokkal a hivatalba lépése után azzal az érvvel lépett fel a szigetország atomfegyver-leszerelése ellen, hogy „komoly fenyegetést" jelentenek olyan országok, mint Oroszország és Észak-Korea. Magát Putyint azzal is megvádolta, hogy le akarja rombolni a meglévő nemzetközi rendszert. A brit-orosz kapcsolatok ráadásul immár egy évtizede különösen feszültek. Akkor ölték meg Londonban – a brit hatóságok feltételezése szerint Putyon jóváhagyásával – Alekszandr Litvinyenko volt KGB-tisztet. Csak rontott a viszonyon az ukrán válság, a Krím orosz bekebelezése és a szíriai helyzet eltérő megítélése, a Bassár el-Aszad elnöknek nyújtott orosz segítség.

Most mindenesetre mindkét politikus a kapcsolatok javítása mellett állt ki, és egyebek között egyetértettek abban, hogy a terrorizmus elleni harc egyik fontos eleme a légi biztonsági együttműködés erősítése. A Kreml közlése szerint May és Putyin abban is megegyezett, hogy erről a kérdésről párbeszédet kezdenek a titkosszolgálatok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.