Kubában találkozik a pápa és az orosz pátriárka

A jövő pénteken, Kubában találkozik a katolikus és az orosz ortodox egyház feje.

Mind a Vatikánban, mind Moszkvában megerősítették, hogy Ferenc pápa úton Mexikó felé megáll Havannában, hogy tárgyaljon Kirill pátriárkával.

A tervezett találkozó történelmi jelentőségű: az 1054-es egyházszakadás óta ez lesz az első legfelső szintű kapcsolatfelvétel a két egyház között, és – mint a Reuters jelentése rámutat – jelentős lépés lehet a keleti és a nyugati kereszténység közötti „szakadék" áthidalásához.

A pápa és az orosz pátriárka találkozójának lehetséges helyszínei között sokáig Magyarország is szerepelt. Miután 1994 márciusában Magyarországon járt az orosz ortodox egyház akkori feje, II. Alekszij pátriárka, felvetődött az ötlet, hogy a pannonhalmi apátságban lehet a történelmi kézfogás, mégpedig 1996-ban, de ez az orosz pravoszláv egyház Szent Szinódusának elutasító döntése miatt ez végül elmaradt. Később, az első Fidesz-kormány idején, 2001-ben Semjén Zsolt a kulturális tárca egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkáraként azt mondta, hogy a jelek szerint néhány éven belül létrejöhet II. János Pál pápa és II. Alekszij moszkvai pátriárka találkozója. A legnagyobb esélye annak van, hogy a történelmi jelentőségű eseménynek Magyarország ad majd otthont - közölte. Aztán 2013 novemberében a La Repubblica olasz lap írt arról, hogy az olaszországi Bari, Bécs és a pannonhalmi apátság is esélyes arra, hogy az „egyházi csúcstalálkozó" helyszíne legyen. Akkor arra számítottak, hogy az időpont 2014, VI. Pál pápa és Athenagorász konstantinápolyi pátriárka találkozójának ötvenedik évfordulója lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.