Találgatják az Obama-kormány névsorát

Washingtonban heteken belül várják, hogy Barack Obama bejelentse, kik lesznek az új kormány tagjai. Obama segítői már hetek óta listákat állítanak össze, és konkrét tárgyalásokat is folytatnak.

Barack Obama környezetében eddig szándékosan külön kezelték a kormányalakítás ügyét a kampánytól, de nagyon komolyan készültek a hatalomátvételre. A készülődésre azért is nagy szükség van, mert – különösen a gazdasági ügyekben – azonnali döntési kompetenciával kell átvenni a tárcákat, nem lehet a bársonyszékben beletanulni a munkába.

Rahm Emanuelt kérte fel Obama, hogy legyen a Fehér Ház kabinetfőnöke
Rahm Emanuelt kérte fel Obama, hogy legyen a Fehér Ház kabinetfőnöke

Az amerikai média persze vadul találgat. A különösen jól értesült Washington Post és New York Times tucatnyi nevet emleget az esélyesek között.

Fehér Ház, kabinetfőnök:

Az amerikai kormány legnagyobb hatalmú tagja, az elnök jobb keze. Rahm Emanuel, Illinois állam egyik alsóházi képviselője, jelenleg a negyedik legmagasabb szintű demokrata kéviselő az egyértelmű esélyes; Obama már fel is ajánlotta neki a pozíciót. A 49 éves, "Rahmbo" becenevű, kíméletlen profi hírében álló Emanuel Obama közeli barátja Chicagóból. Ismeri a Wall Streetet, ahol befektetési bankárként milliókat keresett, valamint a poolitikai arénát is. Ő áll a a demokraták 2006-os kongresszusi hatalomátvétele mögött. Clinton tanácsadója is volt a 90-es években.

Emanuel még nem döntött, mert lehet, hogy inkább a Képviselőházban maradna, ahol esélyesnek tartják a házelnöki címre is néhány éven belül. Ennek ellenére a New York Times szerint el fogja fogadni a megbízatást.

Védelmi miniszter:

Robert Gates jelenlegi védelmi minisztert esélyesnek tartják arra, hogy Obama alatt is posztján maradjon. (Amerikában gyakran neveznek ki az ellenzékből kormánytagokat.) Ha mégsem kapja meg az állást, vagy visszautasítaná, a New York Times szerint a volt hadügyminiszter-helyettes, John J. Hamre lehet a befutó, esetleg a volt haditengerészeti miniszter, Richard J. Danzig.

Külügyminiszter:

Ha Robert Gates távozik, Obama a republikánus oldalon kereshet külügyminisztert. Richard G. Lugar indianai szenátor vagy Chuck Hagel nebraskai szenátor esélyesnek látszik ebben az esetben. A demokrata oldalon egyértelműen John Kerrynek áll a zászló. Kerry, 2004 demokrata elnökjelöltje volt, jelölő gyűlésén tűnt fel Obama először az országos politika színpadán.

Nemzetbiztonsági Főtanácsadó:

James B. Steinberg, aki már betöltötte a helyettes főtanácsadói pozíciót, esélyes lehet. Felvetődött Gregory B. Craig, egy violt külügyminisztéiumi tisztségviselő neve is. Richard Danzig, valamint Dennis Ross volt közel-keleti különmegbízott, szintén az esélyesek között lehet.

Pénzügyminiszter:

Larry Summers, Clinton egyik pénzügyminsztere, közgazdász. Minisztersége után a Harvard Egyetem elnöke lett, Obama egyik fő tanácsadója gazdasági ügyekben.

Timothy Geithner, a New York állami jegybank elnöke, korábbi pénzügyminisztériumi csúcsvezető. New Yorkban rengeteg nagyon fontos tapasztalatot szerzett a nagy pénzintézetek működéséval kapcsolatban. Ez rontja is az esélyeit, mert a helyére a mostani érzékeny helyzetben kellejne mást találni.

Paul Volcker, a nyolcvanas éveiben járó volt szövetségi jegybankelnök. Valószínűbb, hogy tanácsadó lesz.

A Washington Post szerint áhítozik a miniszteri székbe Laura Tyson, anno Clinton gazdasági tanácsadó testületének elnöke, a Berkeley egyetem professzora. Nem sok esélyt adnak neki, de más pozícióban viszontláthatjuk még.

Gazdasági Miniszter:

Penny S. Pritzker, egy chicagói milliárdos üzletasszony, az Obama-kampány pénzügyi igazgatója lehet a befutó.

Egészségügyi miniszter:

Howard Dean, a demokrata párt országos bizottságának elnöke, orvos. Ő lehet az egyik esélyes jelölt.

Lakhatási és városfejlesztési miniszter:

James E. Clyburn Dél-Karolina alsóházi képviselője lehet az egyik jelölt.

Közlekedési miniszter:

-- Mortimer L. Downey, a Clinton-kormányok közlekedési miniszter-helyettese nyolc éven át, vezeti az átmenet munkálatait. Konkrét jelöltekről nincs információ. Federico Pena volt miniszter is segít az átállásban.

Nemzeti Gazdasági Tanács:

Koordinációs feladat. A gazdasági élet különböző szereplői és a kormányzat kapcsolattartásának most fontosnak tartott vezetője lehet több ember is, akik Obama kampányában a gazdasági kérdésekkel foglalkoztak.

Daniel Tarullo, a Georgetown egyetem jogi karának professzora, aki régóta Obamával dolgozik és a leendő elnök kedveli.

Jason Furman, aki Obama elnökjelöltté történt kinevezésekor csatlakozott a szenátor csapatához.

Több Wall Streetről elcsábítható banki és pénzügyi szakember, akik dolgoztak Obamával. Ilyen például Josh Steiner, Clinton pénzügyminisztériumi kabinetfőnöke és a Quadrangle Group befektetési csoport alapítója.

Energiaügyi Miniszter:

Ed Rendell, Pennsylvania demokrata kormányzója.

David Jones nyugalmazott tábornok, aki a kereskedelmi kamarával dolgozott sokat energiaügyekben.

Fred Smith, a FedEx gyorsposta vezérigazgatója, aki energia-ügyekben is aktív.

Miután az Energiaügyi Minisztérium elsősorban az atomfegyverekkel és nukleáris hulladékkal foglalkozik, energiapolitikával csak kevésbé, a Washington post szerint nem volna meglepő, ha olyan szakértőt neveznének ki az élére, aki atomügyekben jártas. A széndioxid-kibocsátás csökkentése az egyik legfontosabb feladata lesz a minisztériumnak.

Ernest J. Moniz, a Massachusetts-i Műszaki Egyetem (MIT) professzora a széndioxid-kibocsátáscsökentés szakértője.

Obama egy éve rendszeresen beszél a New York-i pénzügyi világ nagyágyúival, akik közül sokan több posztra is esélyesek lehetnek. Ilyen Lewis Alexander, a Citigroup közgazdásza; David Lipton, szintén a Citigrouptól (volt pénzügyminiszter-helyettes); a volt pénzügyminiszter Robert Rubin fia, James, aki most a BC Partners nevű bekfektetési alap munkatársa; Eric Mindich, az Eton Park Capital befektetési alaptól; és Michael Froman, Rubin volt kabninetfőnöke és Obama ismerőse a Harvard jogi karról. Jan Hatzius, a Goldman Sachs közgazdásza, szintén érdeklődik a kormányzati munka iránt.

Kereskedelmi különmegbízott:

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság votl elnöke, Reed Hundt érdeklődött az állás iránt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.