Az izraeli katonák csak a kormány parancsára várnak

A légierő szombat hajnalban is bombázott. A Hamász-kormány épületét négy találat érte, súlyosan megrongálódott. Izrael megkezdte 75 ezer tartalékos katona mozgósítását,a palesztinok Tel-Avivot is becélozták, a Vaskupola azonban leszedte a rakétát.

Az izraeli légierő szombat hajnalban is bombázott különböző célpontokat a Gázai övezetben, és találat érte a Hamász-kormány székházát - jelentette az iszlamista radikális palesztin szervezet. "Négy találat érte a székházat, de a kormány hangsúlyozza, hogy helyén marad, és népe oldalán áll" - olvasható a kabinet közleményében. Szemtanúk szerint a kormányépület súlyosan megrongálódott.

A pénteken az egyiptomi miniszterelnök által is meglátogatott kormányépületben állítólag jelentős károkat okozott a detonáció, de a székház szombat hajnalban teljesen üres volt. A BBC szerint rakétatalálat érte az egyik Hamász-vezető házát is Jabaliában. A bombázásban állítólag harmincan sérültek meg, többségük gyerek. A konfliktusban eddig negyven palesztin és három izraeli halt meg.

A CNN szerint nemcsak Gázavárosban, hanem az övezet északi részén is robbanások voltak hallhatók szombat hajnalban. A hírtelevízió tudósítója beszámolt arról, hogy Izrael felderítő drónokat vet be az övezetben. Az AP hírügynökség szerint az izraeli légierő biztonsági létesítményeket, csempészalagutakat és áramelosztókat támadott szombat hajnalban, de továbbra is bombázta az elsődleges célpontokat, a szélsőségesek fegyverraktárait és föld alatti rakétaindító állásait. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint az éjjel kétszáz célpontot támadtak, ezek közül 120 rakétaindító állás volt.

Órákon belül megindulhat a szárazföldi hadművelet

Egyes hírek szerint Izrael szárazföldi hadműveletre készül. Már pénteken tankokat vezényelt a határ mellé, lezárt három, Gázaváros felé vezető utat, 16 ezer tartalékos katonát hívott be, és megkezdte további 75 ezer tartalékos katona mozgósítását. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint a katonák már csak a kormány parancsára várnak. Egy kormányzati forrás szerint ha nem marad abba a rakétatűz, akkor huszonnégy órán belül megindítják a szárazföldön is a hadműveletet. Azt is közölte, hogy a Hamász katonai és politikai szárnya között semmi különbséget nem látnak, bármi, ami kapcsolatba hozható a fegyveres csoporttal, potenciális célpont lehet. Az izraeli légierő képviselője szerint a nagy hatótávolságú rakéták kilencven százalékát már elpusztították több közepes hatótávolságú rakétával együtt.

A hadművelet szerdai kezdete óta a légierő 700 légitámadást hajtott végre - közölte a hadsereg. A palesztin fegyveresek pedig mintegy 500 rakétával támadtak izraeli területeket, egyebek mellett már Tel-Aviv és Jeruzsálem környékét is elérték. A Háárec izraeli újság szerint 1970 óta ez volt az első alkalom, hogy bombázták Jeruzsálemet.

Szombaton ismét megcélozták Tel-Avivot, de a Vaskupola nevű rakétapajzs leszedte a rakétát, írja a BBC.

Erdogan: három halott miatt csapnak felhajtást

Barack Obama amerikai elnök pénteken ismét beszélt telefonon Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Mohamed Murszi egyiptomi elnökkel az Izrael és a palesztinok között kiújult erőszak megállításának lehetőségéről - közölte a washingtoni Fehér Ház. Netanjahu hívta Obamát, hogy tájékoztassa a konfliktus legújabb fejleményeiről. Megköszönte az elnöknek és az amerikai népnek, hogy anyagilag segítették az izraeli rakéta- és aknagránát-elhárító rendszer, a Vaskupola kiépítését, ez "a Gázai övezetből elindított több száz rakétát semmisített már meg" - olvasható a közleményben.

Obama ismét elmondta, hogy az Egyesült Államok támogatja Izrael jogát az önvédelemre, és kifejezte sajnálatát az izraeli és a palesztin civil áldozatok miatt.

Az amerikai elnök beszélt telefonon egyiptomi kollégájával, Mohamed Murszival is. Dicsérte az arab ország arra irányuló erőfeszítéseit, hogy csillapodjon az izraeli–gázai fegyveres konfliktus, és kifejezte reményét, hogy helyre lehet állítani a stabilitást a térségben. Hisam Mohamed Kandil egyiptomi miniszterelnök korábban közölte: Kairó kész közvetíteni a felek között a tűzszünet érdekében.

A Muzulmán Testvériség támogatottja, Mohamed Murszi számára a mostani konfliktus jelenti a legnagyobb kiívást elnökké választása óta. A Muzulmán Testvériség ugyanis a Hamász spiritulis vezetője, Murszi azonban mindenképpen be akarja tartani az Izraellel kötött 1979-es békeszerződést, amelyet a nyugat a térségbeli béke egyik sarokkövének tart.

Szombaton Kairóban találkozik Háled Mesaal Hamász vezető Mohamed Murszi egyiptomi elnökkel, Hamad bin Kalifa ász-Száni sejk katari emírrel és Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökkel, hogy megvitassák a kialakult helyzetet. Erdogan szerint Izrael szegte meg a tűzszünetet, és nemzetközi felhajtást csap három halott miatt.

A Hamász-kormány lerombolt épülete
A Hamas policeman guards the destroyed office building of Hamas Prime Minister Ismail Haniyeh after Israeli air strikes in Gaza City November 17, 2012. Israeli aircraft pounded Hamas government buildings in Gaza on Saturday, including the building housing the prime minister's office, after Israel's Cabinet authorised the mobilisation of up to 75,000 reservists, preparing the ground for a possible invasion into Gaza. REUTERS/Suhaib Salem (GAZA - Tags: CIVIL UNREST MILITARY POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.