Találat ért két amerikai repülőt Szudánban

Lázadók eltaláltak két amerikai katonai repülőgépet szombaton Dél-Szudánban, a személyzet három tagja megsebesült, és legalább az egyik gép súlyosan megrongálódott – közölték illetékesek.

A két gép Jonglei szövetségi állam székhelyére, Bor településre tartott, ahol a múlt hét vége óta dúlnak a harcok. A jelentések szerint az egyik amerikai katona állapota válságos. A támadás után a két gép visszafordult, és az ugandai fővárosban, Kampalában szállt le. Innen a katonákat orvosi kezelésre a kenyai Nairobiba vitték.

A dél-szudáni hadsereg szóvivője, Philip Aguer közölte: Bor nincs a kormányerők ellenőrzése alatt, így az amerikai légerő gépei elleni támadás renegát katonák számlájára írható. Bort Riek Machar volt alelnök katonái ellenőrzik – mondta a szóvivő. A BBC úgy tudja, hogy a két gép amerikai, esetleg más külföldi állampolgárok evakuálására tartott Borba.

A dinka etnikumbeli Silva Kiir dél-szudáni elnök júliusban menesztett alelnökét, a nuer etnikumhoz tartozó Riek Machart vádolta meg a héten azzal, hogy államcsínyt akart ellene végrehajtani. Illetékesek szerint azonban az elnöki gárda dinka és nuer tagjai között vasárnap éjjel kezdődött összecsapások miatt tört ki az erőszak.

Az összecsapásoknak eddig több száz halálos áldozata van, és a világ vezetői attól tartanak, hogy véres polgárháború tör ki Dél-Szudánban. Szudán déli része évtizedekig harcolt függetlenségéért, míg 2005-ben békeszerződést kötött a kartúmi vezetéssel, majd 2011-ben egy népszavazás eredményének megfelelően létrejött az északi országrésztől független Dél-szudáni Köztársaság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.