Taktikát változtattak a kelet-krajnai szakadárok

Az utóbbi időszakban taktikát váltottak a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok: fegyverhasználatot próbálnak kiprovokálni az ukrán katonákból, hogy utána a fegyveres erőket vádolják a tűzszünet megsértésével - írta vasárnapi közleményében a kijevi hadműveleti parancsnokság.
Kijev erre példaként hozta, hogy előző nap helyi idő szerint 13 óra körül a szakadárok kézi lőfegyverekkel tüzet nyitottak Donyeck megye déli részén, az Azovi-tengerparton fekvő Mariupol város térségében az ukrán katonák állására, Bergyanszke falunál. A provokációra a katonák nem reagáltak. Néhány órával később szakadár és orosz hírforrások azt jelentették, hogy az ukrán hadsereg harckocsival tüzet nyitott Donyeck városára, aminek következtében egy ember meghalt, egy megsebesült, és kigyulladt egy kilencemeletes ház. A hadműveleti parancsnokság egyenesen hazugságnak nevezte, hogy a katonák tüzet nyitottak volna Donyeckre. Kijev szerint az ilyen rágalmakkal a szakadárok saját provokációikat igyekeznek leplezni.

A Kijev által terrorellenesnek nevezett kelet-ukrajnai hadművelet vezetése ugyanakkor a korábbi napokhoz hasonlóan vasárnap is azt jelentette, hogy a szakadárok alapvetően betartják a múlt hónap elején életbe lépett tűzszünetet. Egy hét teljes fegyvercsend után viszont csütörtökön újabb incidenst jelentett a hadműveleti parancsnokság: a szakadárok két páncéltörő rakétát lőttek ki szerdán Donyecktől nem messze északra az ukrán fegyveres erők egyik védelmi állására. A támadásban négy katona, aki a Trojicke településnél lévő állásukon javítási, építési munkálatokat végzett, megsebesült, és az egyik rakéta eltalált egy kotrógépet.

Eközben a frontvonal Luhanszk megyei szakaszánál mindkét szemben álló fél megkezdte a fegyverzet-visszavonást, amiről szeptember 29-én született megállapodás a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport minszki ülésén, és amelyet egy nappal később aláírtak a szakadár területek vezetői is. Az egyezség alapján a 100 milliméternél kisebb kaliberű tüzérségi fegyvereket ki kell vonni a frontvonal 30 kilométer széles övezetéből. A dokumentum kiegészítése a februári, úgynevezett Minszk-2 megállapodásnak, amely a 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű fegyverek visszavonását már előírta. Az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetése orosz források szerint azt ígérte, hogy október második felében ők is elkezdik a tüzérségi fegyverek visszavonását.

A tavaly áprilisban kirobbant kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban az ENSZ legfrissebb adatai alapján már legalább 8050-en vesztették életüket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.