Taktikai játszmák és szivárogtatás a skót népszavazás előtt

Sir Jeremy Heywood kabinetfőnök pénteken tagadta, hogy köze lenne a szivárogtatási botrányhoz, amivel Alex Salmond tartományi kormányfő szerint London megpróbálja aláásni a függetlenségpártiak népszavazási esélyeit.
A botrány napokkal a szeptember 18-i, történelmi jelentőségű referendum előtt robbant ki, miután a sajtóban több helyen is megjelent, hogy a Royal Bank of Scotland (RBS) a skót fővárosból Londonba tenné át a székhelyét. Az értesülést akkor hivatalos forrásból is megerősítették – írja a BBC.
Zászlót cserélnének
Zászlót cserélnének
Russell Cheyne / Reuters

A nagy felzúdulást keltő információ napvilágra kerülését követően Alex Salmond azzal vádolta meg a brit kormányt, hogy szándékosan szivárogtatta ki az információt, és a pánikkeltéssel rontani akarta a függetlenségpártiak esélyeit a közelgő népszavazáson. Salmond továbbá követelte, hogy indítsanak vizsgálatot az ügyben, és egy dühös nyilatkozatban azt mondta, ez az eset is jól példázza, hogy az uniópárti tábor milyen taktikákkal igyekszik megnyerni a népszavazást.

A szivárogtatással megvádolt kabinetfőnök azonban Salmondnak írott levelében azt állította, szó sincs arról, hogy a kormány nyilvánosságra hozta volna az információt, hiszen csupán egy újságírói kérdésre válaszolva erősítették meg az RBS költözésére vonatkozó értesüléseket. Elmondása szerint ezt azért tették, mert a „pénzügyi stabilitás megtartása" szempontjából rendkívül fontos információként értékelték.

Hat nappal a népszavazás előtt a két tábor mindent bevet, hogy hasson a skótokra. A közvélemény-kutatások tanúsága szerint naponta változik az elszakadás- és az uniópártiak aránya. Míg néhány napja az igen-szavazók voltak előnyben, addig friss adatok szerint jelenleg 52 százalékkal az uniópártiak vannak többségben.

Az arányok megváltozásában szerepet játszhatott a RBS-t érintő szivárogtatás, valamint az, hogy egyéb bankok is megpendítették, Skócia kiválása esetén kivonulnak Skóciából, illetve az egyik legnagyobb brit áruházlánc, a John Lewis is bejelentette, növelik az árakat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.