Tajvan diákokat toboroz kémkedésre Peking szerint

Tajvan Kína szárazföldi részéről érkező diákokat próbál kémtevékenységre toborozni. A tajvani hírszerzés arra próbálja rávenni az egyetemi hallgatókat, hogy legyenek kémek és jelentsenek a tajvani szolgálatnak hazatérésük után, mindenekelőtt a katonai és más kényes témákról - írta a Global Times című, pekingi kiadású napilap hivatalos forrásokat idéző cikkében a hét elején.
A lap három személyt név szerint is megemlített, mondván, nekik az az elrendelt feladatuk, hogy az ottani egyetemeken tanuló, Kína szárazföldi részéről érkező vendéghallgatókat szervezzenek be. A férfiak - saját magukat egyetemi hallgatónak álcázva - mintegy 20 felsőoktatási intézményben próbálkoztak, a diákoknak pedig akár 50 ezer tajvani dollárt (400 ezer forint) is felajánlottak. A kínai hatóságok mintegy 40 ilyen esetre derítettek fényt eddig - állította a Global Times.

A tajvani ügyekért felelős pekingi hivatal szóvivője, Fan Li-csing a hírrel kapcsolatosan aggodalmát fejezte ki, és felszólította Tajpejt, hagyjon fel a szóban forgó tevékenységével. Fan azt is megemlítette, az ilyenfajta viselkedés komolyan veszélyeztetheti a diákok biztonságát és rombolja a két fél közti oktatási együttműködést - írja a Híradó honlapja.

A tajvani vezetés kedden tagadta, légből kapottaknak nevezte a Global Times vádjait. A tajvani biztonsági hivatal rögzítette, mindig is tiszteletben tartotta az egyetemi szabadságot.

Közleményében a hivatal egyúttal megjegyezte, hogy a Tajvanról visszatérő szárazföldi diákoknak odahaza be kell számolniuk a hatóságoknak a szigeten eltöltött tevékenységükről. Tajpej szerint Peking ezzel akadályozza a szabadságjogok érvényesülését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.