Tájfun vánszorog keresztül a Fülöp-szigeteken

Ezrek menekültek el az otthonukból a Koppu nevű tájfun miatt. A vihar házakat rombolt le, elektromos vezetékeket szakított le, vasárnap reggel pedig fölcsuszamlásokat okozott Luzon szigetén. 

A tájfun 200 kilométer per órás széllel, négyméteres hullámokat korbácsolva érte el a Fülöp-szigetek északi részét. Az előrejelzések szerint három napig fog zuhogni az eső, emiatt áradásokra és földcsuszamlásokra számítanak a térségben - számol be a BBC

Fotó: Romeo Ranoco / Reuters

Alexander Pama, a katasztrófaelhárításért felelős fülöp-szigeteki kormányzati hivatal vezetője elmondta, hogy 10 ezer embert telepítettek ki Luzon északkeleti területeiről, áldozatokról azonban egyelőre nem érkeztek hírek. 

„A kezdeti jelentések szerint sok ház romba dőlt, elektromos vezetékek szakadtak le és a főbb útvonalakat leszakadó faágak torlaszolják el” – mondta Pama. „A vihar szeme mindössze három kilométer per órás sebességgel mozog, szinte vánszorog nyugat felé. Reméljük, hogy felgyorsul és minél hamarabb elhagyja a térséget."

A repülőjáratokat és a kompokat leállították északon. A hegyekben egyes buszjáratok nem indulnak a földcsuszamlások veszélye miatt. Pénteken, Benigno Aquino elnök televíziós felhívásban figyelmeztette az ország lakóit a veszélyekre, Hasonló megszólalaásra utoljára a 2013-as, 6300 ember életét követelő Haiyan szupertájfun idején került sor.

A BBC Manilában tartózkodó tudósítója, David Shukman szerint a 2013-as eset óta rengeteget fejlődött az előrejelző rendszer, ami a lakosságot figyelmezteti, így nagyobb az esély rá, hogy nem lesz annyi áldozata a természeti katasztrófának.

A 650 kilométer szélességben lecsapó Koppu akár 205 kilométer per órás széllökéseket is hozhat. Lassú haladása miatt sokkal hosszabb ideig tartanak majd az intenzív esőzések.

Lotta Sylwander, az Unicef egy Manilában tartózkodó munkatársa a BBC-nek elmondta, hogy egyes helyeken akár 72 óráig is eltarthat, amíg átvonul a vihar. Mivel ez alatt szinte lehetetlen lesz közlekedni, felhívták az emberek figyelmét, hogy mindenki készüljön fel elegendő étellel és vízzel.

„A tengerparti városokat katonák járják hangszórókkal, hogy rávegyék az embereket a menekülésre" - mondta el a Reutersnek telefonon Vir Malabanan, az egyik helyi lakos az Isabela tartománybeli Santiagóból. „Órák óta szakad az eső és erős szél fúj. Nincs áram, így a rádióban tudjuk csak hallgatni a híreket.”

Fotó: Erik de Castro / Reuters

A fővárost, Manilát is elérte az eső, itt azonban nem számítanak olyan erejű szélre, ami károkat okozhatna.

Pénteki televízióbeszédében Aquino arra kérte a tájfun sújtotta ett területeken lakó közel hatmillió embert, hogy figyeljenek a kormány által kiadott felhívásokra és készüljenek, hogy szükség esetén el kell hagyniuk az otthonukat. A segélyszervezetek már felállítottak befogadóállomásokat a kitelepítetteknek.

A Koppu tájfun várhatóan keddig elhagyja az országot és Tajvan felé folytatja az útját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.