Készek tagadni a 9/11-es merényletek szervezői

Tagadni fogják bűnösségüket a New York-i bíróság előtt az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i (9/11) terrormerényletek szervezői, hogy kifejthessék az amerikai külpolitikával szembeni bírálatukat - közölte egyikük ügyvédje a CBS News hétfői tudósítása szerint.

Az Ali Abd al-Aziz Alit képviselő ügyvéd, Scott Fenstermaker elmondta: az öt férfi nem fogja tagadni, hogy szerepük volt a merényletekben, de "el fogják magyarázni, mi történt, és megindokolják tettüket".

Fenstermaker múlt héten találkozott Alival a kubai Guantánamón. A többi vádlottal nem beszélt, de azt mondta, azok egymás között megbeszélték, hogyan lépjenek fel a tárgyaláson.

Eric Holder igazságügy-miniszter másfél hete jelentette be: egy New York-i polgári bíróság előtt folytatják le a pert Halid Sejk Mohammed, a merényletek értelmi szerzője és négy társa ellen.

Holder azt mondta, a jelenleg a guantánamói börtöntáborban őrzött terroristák elleni eljárás azt fogja demonstrálni a világ előtt, hogy az Egyesült Államokban a leghírhedtebb terrorgyanús személyek ügyét is tisztességes bírósági eljárás keretében zárják le.

Holder bejelentését követően Amerikában éles vita bontakozott ki a perről, amelyet néhány utcányira folytatnának le attól a helytől, ahol a lerombolt Világkereskedelmi Központ ikertornyai álltak.

Több republikánus politikus és az ellenzéki sajtó élesen támadta a demokrata párti kormány döntését. Érvelésük szerint a terroristák polgári bíróság elé állítása valójában a Bush-kormány és annak terrorellenes politikája elleni színjáték lesz. Halid Sejk Mohammed a világ nyilvánossága előtt érvelhet a dzsihád mellett, mártírrá válhat, ami újabb Amerika-ellenes érzelmeket lobbanthat lángra a muzulmán világban - hangzottak a bírálatok.

Dick Cheney volt alelnök egy hétfői rádiós interjúban úgy fogalmazott, hogy az Obama-kormány valószínűleg kirakatpert akar rendezni New Yorkban. Figyelmeztetett: a terroristák a polgári bíróság előtti pert arra fogják felhasználni, hogy nyíltan terjesszék "szörnyű ideológiájukat".

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.