Tagadják a pánikot

Valóra vált hétfőn a politikai elemzők által gyakran emlegetett fenyegetés, miszerint a nemzetközi pénzpiacok nem szeretik a bizonytalanságot. Miután vasárnap sokkot váltott ki, hogy a Skócia függetlenségét pártoló tábor vezet a felmérésekben, az ezt követő első munkanapon a font sterling értéke közel másfél százalékkal csökkent az amerikai dollárhoz képest.
2013 novembere óta először fordult elő, hogy egy font csak 1,615 dollárt ér. Nem egészen egy héttel azután pedig, hogy a londoni értéktőzsde meghatározó indexe, a FTSE tizennégy hónapos rekordot javított meg, hétfő kora délutánra 6800 pont alá esett vissza. Nem csoda, hogy a legnagyobb vesztesek azok a bankok és vállalatok voltak (köztük a Royal Bank of Scotland és a Lloyds Banking Group, valamint a Scottish & Southern Electricity), amelyekben különösen magas a skót tulajdoni részesedés.
Alistair Darling, a Better Together kampány első embere hétfőn Edinburghben. Nagyvonalú ígéretekkel marasztalnák a skótokat
Alistair Darling, a Better Together kampány első embere hétfőn Edinburghben. Nagyvonalú ígéretekkel marasztalnák a skótokat
Russell Cheyne / Reuters

Politikai megfigyelők nem értették, miért nem fogott helyi korteskedésbe a vasárnap Balmoralban, II. Erzsébet királynő nyári skóciai rezidenciáján vendégeskedő David Cameron. Az elszakadás valós perspektívájával szembesülő brit kormányfő ezen a héten koalíciós partnerének, a liberális demokratáknak és az ellenzéki Munkáspártnak engedi át a terepet. Ed Miliband pártelnök helyzetét nehezíti, hogy a függetlenséget támogatókhoz átállt, korábban bizonytalan szavazók jelentős része ötven év alatti munkáspárti szimpatizáns.

Nick Clegg liberális demokrata miniszterelnök-helyettes tagadta, hogy a Better Together (Jobb együtt) kampány decentralizációs, autonómianövelő ígéretei a londoni pártok pánikját tükröznék. George Osborne pénzügyminiszter mégis közölte, hogy rövidesen nyilvánosságra kerülnek a Konzervatív Párt, a Liberális Demokraták és a Munkáspárt eltérő szintű, de egyeztetett tervei arra az esetre, ha a választók az unió megőrzésére voksolnának jövő héten. A „devo-max", a hatalom fokozódó átruházása jegyében növekedne a skót tartományi népgyűlés hatásköre adózási, közkiadási és jóléti kérdésekben.

Kelta nyelv és saját labdarúgó-bajnokság

Bár a friss adatok szerint a lakosság valamivel több mint a fele búcsút intene az Egyesült Királyságnak, a viszonylag nagy autonómiát élvező skótok helyzete nem olyan sanyarú, mint arra a legújabb közvélemény-kutatás utal. A decentralizációról tartott 1997-es népszavazás után két évvel megtörtént az áhított önállósodás, és ennek következtében jelentős hatalommal ruházták fel a skót parlamentet.

Az általános ügyekben (az alkotmány vagy az Egyesült Királyság kül- és védelmi politikája) továbbra is Westminster dönt, de a skót kormány olyan lényeges területeken hozhat törvényeket, mint az egészségügy, az oktatás, a tömegközlekedés, a mezőgazdaság vagy a lakhatás. Egy 2012-es döntés értelmében 2016-tól még a személyi jövedelemadó értékének megszabása is saját jogkörbe tartozna, ám ezt keresztülhúzhatja a mostani népszavazás.

Az egyedülálló kelta kultúra és nyelv területén is nagy önállóságot élvez Skócia, amely az elmúlt másfél évtizedben sok erőfeszítést tett ezek megőrzésére – az oktatásban csakúgy, mint a mindennapokban. A kelta nyelvet a lakosság alig több mint egy százaléka beszéli, mégis hivatalos nyelvnek számít. Az autonómia a sport területére is kiterjed: sok nemzetközi megmérettetésen versenyez Skócia önálló országként, sőt saját labdarúgó-bajnoksága is van.

 

A Guardian idézi Clegget, aki nem tartaná jó ötletnek, ha a Nem-kampány a célegyenesben hirtelen irányt változtatna. Helyesebb lenne az unió megőrzése melletti korábbi érvek nyomatékosabb hangsúlyozása, és a kételkedő szavazók szeretnék tudni az új intézkedések bevezetésének pontos menetrendjét is. Az új hatáskörök már a 2015 májusában megválasztott új brit parlament első ciklusában törvényerőre emelkedhetnek.

A nagyvonalú ígéretek fokozhatják viszont az angol, a walesi és az északír szavazók ellenérzéseit – hiszen Skóciában máris ingyenes az egyetemi oktatás, és jobban működik a térítésmentes egészségügyi ellátás is.

De hol van az angol parlament?

Skót parlament, északír és walesi gyűlés: rendszeres szereplő e törvényhozások a nagy-britanniai híreknek. De mi a helyzet Angliával, hiszen Londonban, a Westminsterben köztudomásúlag nem az angol, hanem az egész királyság életét érintő brit parlament ülésezik? Nos, az 53 milliós Anglia az Egyesült Királyság egyetlen (noha messze a legnagyobb) része, amelyet nem ért el a brit decentralizáció, azaz nem dönthet a saját ügyeiben. Ezt hívják a brit politikában az úgynevezett West Lothian (máig megoldatlan) kérdésének.

Ez arról szól, hogyan lehetséges, hogy Westminster angol képviselői nem szólhatnak bele Skócia belügyeibe, a skót honatyák viszont dönthetnek a csak Angliát érintő ügyekben a brit parlament tagjaiként. Vannak, akik szerint az ilyen szavazás csak akkor lehetne érvényes, ha a döntést az angliai képviselők többsége is támogatja – míg mások még 1998-ban mozgalmat indítottak „Kampány egy angol parlamentért” elnevezéssel.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.