Tagad a román hírszerzés vezére

Visszautasította az őt ért vádakat a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) ideiglenes vezetője. Florian Coldeát hétfőn több mint öt órán át faggatták a SRI-t felügyelő parlamenti bizottság tagjai Elena Udrea parlamenti képviselő, Traian Basescu volt államfő bizalmasa rendkívül súlyos vádjaival kapcsolatban.

Coldea – aki George Maior január 27-i lemondását követően ideiglenes igazgatóként irányítja a SRI-t – határozottan visszautasította a személyét és az intézményt ért vádakat, amelyeket lejáratónak és minden valós alap nélkülinek nevezett. Elmondta, hogy válaszolt a honatyák valamennyi kérdésére, és biztosította őket, hogy a hírszerzés a tavalyi választási évben is a teljes politikai semlegesség és távolságtartás jegyében végezte munkáját, együttműködése az ügyészséggel kizárólag a törvényesség és a kétoldalú megállapodások keretei között zajlott. A SRI-vezető az újságírók konkrét kérdéseire nem válaszolt.

Elena Udrea lényegében azt állította, hogy Romániát az elmúlt években valójában Coldea irányította a politikusokra és az ügyészség vezetőire gyakorolt befolyása révén. Akinek a kezében vannak a titkok és a bilincsek, az vezeti Romániát is – fogalmazott. Vádjai között szerepelt az is, hogy a SRI igazgatóhelyettese félmillió eurós támogatást kért egy üzletembertől – történetesen Udrea asszony volt férjétől – Sebastian Ghita szociáldemokrata politikus hírtelevíziójának elindításához.

A SRI belső vizsgálatot indított az ügyben, ennek következtetéseit a hírszerzés biztonsági szolgálatának vezetője hétfőn ismertette a parlamenti bizottsággal, Coldea távozása után.

A román parlament alsóháza hétfőn késő délután szavaz Udrea mentelmi jogának felfüggesztéséről. A politikus, egykori fejlesztési miniszter ellen az ügyészség az elmúlt tíz napban három ügyben kezdeményezett büntetőeljárást, és három esetben kérte a parlament hozzájárulását az előzetes letartóztatásához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.