Tabudöntögető tárgyalások Irakban

Az észak-iraki kurd autonóm tartomány miniszterelnökével tárgyalt kedden Bagdadban a török elnök, aki iraki látogatása során – eddig példátlan módon – Kurdisztánként említette a régiót.

Abdullah Gül és Nehirvan Barzani találkozóján egyebek közt az iraki-török határvidék biztonságáról cseréltek eszmét. A  megbeszélés sikeres volt - jelentette kedden az Aswat al-Irak  hírügynökség. Törökország csak nemrég vette fel a kapcsolatot az  iraki kurd autonóm tartomány vezetésével.

Gül hétfőn érkezett az iraki fővárosba, 33 év óta ő az első török államfő, aki felkeresi az arab országot.A Hürriyet című török lap keddi beszámolója szerint útban Bagdad  felé, újságírókkal beszélgetve az elnök Kurdisztánnak nevezte a  kurdok ellenőrzése alatt álló észak-iraki területeket. Ankara  mostanáig következetesen kerülte ezt a kifejezést, mert szorosan  összekapcsolódik a törökországi kurd kisebbség önálló állam létrehozását célzó törekvéseivel. Gül arra hivatkozott, hogy az  elnevezés szerepel az iraki alkotmányban.

Kedden véget érő hivatalos látogatásán  Gül mindenekelőtt a Törökországban betiltott, de Észak-Irakban  bázisokkal rendelkező Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) elleni  fellépésről tárgyalt bagdadi vendéglátóival, Dzsalal Talabani elnökkel és Núri al-Máliki kormányfővel. Hétfőn tartott megbeszélésük után Talabani – aki kurd nemzetiségű –  kijelentette: a PKK Irakban tartózkodó osztagainak le kell tenniük a fegyvert vagy távozniuk kell az országból.

A szakadár PKK fegyveresei az arab ország északi részét  használják fel török területek ellen intézett támadásaik kiindulópontjaként, és oda térnek vissza rajtaütéseik után, hogy elkerüljék a török biztonsági erők megtorló csapásait. Legutóbb 1976-ban látogatott török elnök Irakba, és a kapcsolatok éppen  amiatt váltak feszültté, hogy a PKK gerillái iraki területről  indíthattak támadásokat Törökország délkeleti régiója ellen, annak elszakítására törekedve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.