Tabudöntögető melegtörvény Észtországban

A tallinni parlament csütörtökön elfogadta azt a törvényt, amely egyenlő jogokat biztosít az azonos nemű pároknak. Így Észtország az első volt szovjet utódállam, ahol a melegek bejegyzett élettársi kapcsolatban élhetnek, és öröklési és örökbefogadási jogokat is kapnak.

A törvényt kis többséggel fogadta el az észt parlament, a 40 igen mellett 38-an szavaztak nemmel, tízen pedig tartózkodtak. Az Együttélési Törvényt támogatta a Reform Párt 35 éves miniszterelnöke, Tavi Roivas, aki az EU legfiatalabb kormányfője – írja az EUobserver.

A jogszabály alapján 2016-tól az észt homoszexuálisokat hasonló jogok illetik meg, mint a heteroszexuális párokat. Örökbe fogadhatják egymás gyerekét, örökölhetnek, és tájékoztatást kaphatnak élettársukról a kórházakban.

A törvényt az észt LMBT-közösség is elégedettséggel fogadta. Ez egy pislákoló fény a balti régióban – nyilatkozta az Ilga-Europe szóvivője, Juris Lavrikovs, majd hozzátette: ez egy nagyon fontos pillanat. Lettország figyeli Észtországot, Litvánia pedig figyeli Lettországot a szociális fejlődésben – jegyezte meg a szóvivő, arra utalva, hogy talán a többi balti ország is követheti az észtek példáját.

Litvánia egyébként éppen az ellenkező irányba halad, mint Észtország. A vilniusi parlamentben egy olyan törvénytervezetet készítenek elő, amely korlátozná a szexuális felvilágosítást az iskolákban, beleértve a LMBT-közösség megismertetését a diákokkal.

A parlamentben nemmel szavazó Liisa Pakosta ellenzéki képviselő szerint az Együttélési Törvény több viszályos rendelkezést is tartalmaz. A politikusasszony szerint az azonos nemű párok és heteroszexuális párok együttes nyilvántartása jogi káoszt okoz. Pakosta elutasította azt a megbélyegzést, hogy ő vagy pártja homofób lenne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.