Tábornokot öltek a dél-szudáni lázadók

A szombaton kezdődött tűzszüneti tárgyalásokkal párhuzamosan folyamatosan megy a harc Salva Kiir elnök hadserege és a menesztett alelnök, Riek Machar erői között.

Miközben Etiópia fővárosában, Addisz-Abebában szombaton elkezdődtek a tárgyalások a tűzszünetről Salva Kiir elnök küldöttsége és a Riek Machar volt alelnök vezette lázadók között, Dél-Szudánban a hadsereg egyik tábornoka is életét vesztette a stratégiai jelentőségű város, Bor körül folyó harcok során. A katonatiszt neve a hivatalos bejelentésben nem szerepel, mindössze annyit tudni, hogy lesből támadtak rá és ölték meg, amint a hadsereg egyik egységével a város felé tartott.

Borért napok óta éles küzdelmet vívnak a Kiirhez hű és a vele szemben álló erők. Két képzett hadseregről van szó, amikor ugyanis júliusban az elnök menesztette Machart és minden miniszterét, akkor az alelnöknek a kormányzó Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalom (SPLM) szakadár frakcióját és katonákat is sikerült magával vinnie. A konfliktusnak etnikai felhangjai is vannak: Kiir a legnagyobb dél-szudáni törzs, a politikai hatalom kisajátításával vádolt dinka tagja, Machar viszont a második legnagyobb törzshöz, a nuerhez tartozik.

A feszültség a két fél között még december 15-én robbant, amikor lövések dördültek egy fővárosi, dzsúbai kormányülésen, a harc pedig később a hadsereg laktanyáira is átterjedt. Kiir ezután bejelentette, hogy Machar puccsot kísérelt meg ellene, amit a volt alelnök tagad, de az elharapózó erőszak eddig a tíz szövetségi államból ötben vetett lángokat. A harcoknak eddig több mint ezer halálos áldozatuk volt, és mintegy kétszázezren váltak földönfutóvá a világ legfiatalabb országában. Machar azt mondja, hogy Kiir illegitim elnök, aki egyedül akarja irányítani Dél-Szudánt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.