Tabajdi várja az EU-biztos válaszát az államnyelvtörvény ügyében

A nyelvi jogokért felelős EU-biztos Tabajdi Csaba reményei szerint a jövő héten reagál arra a levelére, amelyben az MSZP európai parlamenti (EP-) delegációjának vezetője a szlovák nyelvtörvény elfogadhatatlan intézkedéseire hívta fel Leonard Orban figyelmét.

"A levélben hangsúlyoztam, hogy a törvény szellemisége és intézkedései gyökeres ellentétben állnak a többnyelvűség és nyelvi sokszínűség uniós alapértékével, amelynek felügyelete épp az ő portfóliójához tartozik. A nyelvtörvény érdemben rontja a kisebbségi status quót, amelynek megőrzésére Robert Fico kormányfő több alkalommal ígéretet tett" - hangsúlyozta a szocialista politikus az MTI-hez pénteken eljuttatott nyilatkozatában.

Tabajdi egyebek között sérelmezi, hogy a törvény kötelezővé teszi a szlovák nyelvű kommunikációt az egészségügy területén beteg és orvos között azokon a településeken, ahol a kisebbségek aránya nem éri el a 20 százalékot; korlátozza a kisebbségi földrajzi nevek használatát; előírja a szlovák nyelv kötelező használatát a kisebbségi rendezvényeken; 100 eurótól 5000 euróig terjedő pénzbírságot vezet be, büntetve azt, aki a hivatalos kommunikációban nem a szlovák nyelvet használja, valamint visszamenőleges hatállyal kötelezővé teszi a szlovák nyelvű szövegek szerepeltetését az emlékműveken és síremlékeken.

A magyar EP-képviselő emlékeztetett arra, hogy Knut Vollebaek, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa is komoly aggályokat fogalmazott meg a törvény végrehajtása kapcsán.
"Sajnálatos, hogy a szlovák kormány továbbra sem határolódik el a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által képviselt szélsőségtől, az SNS továbbra is tagja a kormánykoalíciónak.

Mindezekre figyelemmel folytatnunk kell az Európai Parlamentben, az Európai Szocialisták és Demokraták Frakciójának keretein belül működő Szlovákia-munkacsoport tevékenységét. A csoport célja továbbra is az, hogy figyelmeztessen a szlovákiai magyarság kisebbségi helyzetének romlására, és ajánlásokat fogalmazzon meg, valamint adott esetben politikai nyomást gyakoroljon a szlovák félre" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.