Tabajdi tiltakozik a kohéziós támogatások felfüggesztése ellen

Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője méltánytalan politikai döntésnek tartja a kohéziós támogatások felfüggesztését. Az MSZP delegációja a magyar állampolgárok érdekében Martin Schulzhoz, az Európai Parlament elnökéhez fordul.

"Az MSZP delegációja a lehető leghatározottabban tiltakozik az Európai Bizottság szóvivőjének bejelentése ellen. Méltánytalan, rossz politikai döntésnek tartjuk már magát a felvetést is, ami igazságtalan a magyar állampolgárokkal szemben. Ez a döntés nem az Orbán-kormányt, hanem a magyar önkormányzatokat, a magyar embereket, a magyar vállalkozókat büntetné. Elfogadhatatlan, hogy a Bizottság az egyébként is nehéz helyzetben lévő országokat sújtsa" – mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője azokra a hírekre reagálva, miszerint az Európai Bizottság szerdán javasolhatja, hogy a túlzottdeficit-eljárás keretében ideiglenesen felfüggessze a Magyarországnak a Kohéziós Politika keretében járó támogatások egy részét vagy egészét.

"A Bizottságnak még arra sem volt ideje, hogy érdemben foglalkozzon a magyar kormánynak a testület részére adott válaszával. Ez a döntés ellentétes az Európai Parlamentnek a múlt héten a magyar politikai helyzetről elfogadott állásfoglalásával is, amely bármilyen bizottsági döntést az Orbán-kormány további tevékenységének vizsgálatától tett függővé." – hangsúlyozta a szocialista delegációvezető.

"Elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság akár csak felvesse annak lehetőségét, hogy Magyarországtól kohéziós támogatásokat vonjanak meg. Ez hiteltelenné tenné az Európai Bizottságot és az Európai Unió egész intézményrendszerét. A magyar társadalomban unióellenes egységfront alakulhatna ki" – mondta Tabajdi Csaba. Hozzátette, az MSZP EP-delegációja már korábban is fellépett a hasonló törekvések ellen. Január 6-án Tabajdi közleményben hangsúlyozta, hogy magyar patriótaként ellenez bármilyen olyan eljárást, amely a magyar állampolgárokat büntetné. "Az Orbán-kormány elhibázott, nacionalista gazdaságpolitikájáért, a demokrácia lebontásáért nem büntethető az egész magyar társadalom" – írta akkor a szocialista delegációvezető.

Tabajdi hangsúlyozta: "Tudunk róla, hogy a Bizottságban korábban egyszer már felmerült a kohéziós támogatások felfüggesztésének lehetősége. Akkor ez a vélemény szerencsére kisebbségben maradt. Remélem, ez most is így lesz. Ha ugyanis a Bizottság a jövőben így politizál, Európa valamennyi népét szembe fogja magával állítani. A Bizottság táptalajt fog adni a tagállami nacionalizmusoknak" – mondta Tabajdi Csaba. A szocialista delegációvezető hangsúlyozta, Martin Schulzhoz, az Európai Parlament elnökéhez és Andor Lászlóhoz, az Európai Bizottság magyar tagjához fordult az ügyben. "Arra kérem Martin Schulzot és Andor Lászlót, vesse latba befolyását, hogy a Bizottság vegye figyelembe az EP múlt heti állásfoglalását, és azonnal álljon el a szándékától. Az Orbán-kormányt lehet bírálni, de elfogadhatatlan a magyar népet büntetni" – húzta alá a szocialista politikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.