Szurkolók életveszélyben

A kenyai kormány pénteken arra kérte az embereket, hogy mostantól fogva inkább otthon nézzék a labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit, mert a szélsőségesek miatt életveszélyessé vált a kocsmai meccsnézés.

„Azt tanácsoljuk a kenyaiaknak, hogy a zsúfolt, nem biztonságos helyek helyett inkább otthonukban nézzék a világbajnokság mérkőzéseit" – idézi a BBC azt a közleményt, amelyet a kenyai kormány adott ki tegnap.

A fokozott óvatosságra azért van szükség, mert a héten több mint hatvanan vesztették életüket, miután az al-Shabab terrorista csoport két napon át merényleteket hajtott végre az országban. Az első támadásra Mpeketoniban került sor vasárnap, miközben a helyiek épp az egyik mérkőzést nézték egy kivetítőn.

A merényleteket magára vállaló szomáliai iszlamista csoport szóvivője korábban azt mondta, hogy bosszúból hajtották végre a támadásokat, amiért Kenya a terrorista csoporttal küzdő szomáliai kormány segítségére sietett, és csapatokat küldött a szomszédos országba, valamint azért, mert „muzulmánokat gyilkoltak".

Bár a kenyai belügyminiszter szerint a héten országszerte megerősítették a biztonságot, a kocsmáknak és éttermeknek továbbra is körültekintőnek kell lenniük, mivel a sok embert vonzó egységek a szélsőségesek közkedvelt célpontjai.

Nem Kenya az első afrikai ország, ahol csak otthon javasolják a meccsnézést. Nigéria északi államaiban egyenesen betiltották a szabadtéri közvetítéseket, ugyanis a helyi vezetőség túl nagynak ítélte meg a kockázatot a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet gyakori támadásai miatt. A félelmek a héten be is igazolódtak: kedden több mint húsz ember lelte halálát, miután egy önkéntes merénylő felrobbantotta magát. Az áldozatok épp egy mérkőzést néztek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.