Szunnita foglyokat végeztek ki bosszúból

Irakban 255 embernek kellett meghalnia az ISIS offenzívája miatt. Egy eset kivételével menekülő iraki katonák végeztek velük.

A szélsőséges szunnita szervezet, az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) offenzívája elől menekülve 255 szunnita fogollyal végeztek az iraki hadsereg egységei – derül ki abból a jelentésből, amelyet a Human Rights Watch hozott nyilvánosságra szombaton. A HRW szerint bizonyítékok támasztják alá, hogy a hadsereg egységei és a velük együtt harcoló síita milíciák több városi börtönében is szunnitákat gyilkoltak meg. Volt ahol „csak" agyonlőtték őket, de több tucat áldozatukat megégették, és megtörtént, hogy egyszerűen gránátot dobtak a cellába. Egy eset kivételével menekülés közben mészároltak az ISIS egységeinek az érkezése előtt június 9-én Moszulban, utána pedig Tal Afarban, Baakúbában és Rawában is. Joe Stork, a HRW közel-keleti irodájának az igazgatóhelyettese szerint nyilvánvalóan nemzetközi jogot sértve ezzel.

Irakban június 9-én, az ISIS moszuli bevonulásával fajult polgárháborúvá újra a felekezetközi konfliktus a síiták és a szunniták között. A szunnita szélsőségesek néhány ezer emberrel futamították meg az összesen 350 ezres iraki hadsereget. Az elfogott iraki katonákat maguk is kivégezték – agyonlőtték vagy lefejezték –, majd egy hete kalifátust kiáltottak ki Irak és a három éve polgárháború sújtotta Szíria ellenőrzésük alatt álló területén. Ezzel Irak gyakorlatilag három részre szakadt, amit Hosjár Zebari külügyminiszter is elismert a Reuters előtt. Az északi országrész azoké a kurdoké, akik az autonóm tartományból, Kurdisztánból kilépve pénteken két olajmező felett is átvették az irányítást a központi hatalomtól, nyugaton ott van „a fekete állam", az ISIS kalifátusa, így a síita miniszterelnök, Núri al-Maliki kormányának az ellenőrzése alatt már csak Dél-Irak maradt.

A közkeletű vádak szerint Maliki csak a feszültséget keresi ahelyett, hogy csillapítani próbálná, olyannyira, hogy már a saját síitái is szívesen lemondatnák. Három napja a kurdok felfüggesztették az együttműködést a bagdadi kormánnyal, amiért a miniszterelnök megvádolta őket, hogy menedéket nyújtanak az ISIS egységeinek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.