Születések háza, kísérleti jelleggel

Két évtizedes szakmai és társadalmi vita után a francia nemzetgyűlés engedélyezte az úgynevezett „születések házainak” létrehozását - igaz, egyelőre kísérleti jelleggel. A nőgyógyászok máris sokallják az engedményt.

Aurore, aki harmadik gyermekét várja Marseille-ben, örül a nemzetgyűlési határozatnak. Első két lányát kórházban szülte, és az ott tapasztaltak erősen megviselték. Szerinte a kórházban nem kapta meg a szükséges figyelmet, nem hallgatták meg kéréseit. - Csupán egy voltam a páciensek között - dohog. Következő babáját már otthon szeretné világra hozni, bába segítségével. Barátnője, Marie példája is erre ösztönzi. Marie három gyermekét szülte saját lakásában és szerinte az ismerős környezet sokat segített, alig szenvedett a szülés utáni depressziótól.

A tapasztalatok szerint Franciaországban is növekszik az igény a kórházon kívüli szülésre. Országos trendről egyelőre nem lehet beszélni, mert bár az otthonszülés eddig is törvényes és megengedett volt, bizonyos megyékben, városokban erre nincs lehetőség. Nagyon sok bába ilyenre egyszerűen nem vállalkozik.

Sylvie Delhomme nem tartozik közéjük. A bába már hosszabb ideje vezet szüléseket lakásokban. Egyelőre szinte fehér hollónak számít a szakmában.  Elmondása szerint először minden esetet gondosan megvizsgál, majd a kismama és a magzat állapotától függően, a kockázatokat mérlegelve kizárólag ő dönti el, hogy lát-e lehetőséget az otthonszülés lebonyolítására. Erre akkor szánja rá magát, ha a kismama nem veszélyeztetett terhes, nem várható nála komplikáció és a szülő nő pszichikailag is fel van erre készülve. A kismama Delhomme állandó felügyelete alatt marad a terhesség alatt, és együtt tervezik meg magát a szülést is - kívánság szerint bevonva az apát is, aki a tapasztalatok szerint komoly fizikai és lelki támaszt jelent a terhes nőnek. Tanácsai alapján az anya határoz arról, hogyan, milyen testpozícióban hozza világra magzatát.

- Ha a bába kizárólag normális lefolyású szüléseket vállal, az otthonszülés nem kockázatosabb, mint a kórházi - hangsúlyozza. - Vannak persze olyan statisztikák, amelyek ennek az ellenkezőjét állítják, de ezeknél fontos meggyőződni: valóban bába által levezetett szülésekről van-e szó. Ha a holland, vagy a belga mutatókat nézzük, ahol az alternatív szülésmód elterjedt és bevált gyakorlat, akkor azt látjuk, hogy az otthonszülések esetében a halálozási ráta semmivel sem magasabb, mint a kórházakban.

A bába örülne, ha a belga és holland minta alapján Franciaországban is létrejönnének a „születés házai”. Ez nagyban megkönnyítené a bábák munkáját. Adott esetben gyorsabban tudnának intézkedni, még biztonságosabbá válna a szülés és végre megszűnne a bábák és az otthon szülő nők folytonos harca jogaik elismertetéséért. -Jó lenne, ha abbamaradna végre az otthonszülő nők infantilizálása is - teszi hozzá.

A szülésznő által ideálisnak tartott állapot még a jövő zenéje. A nemzetgyűlés egyelőre kísérleti jelleggel, két évre engedélyezi a „születés házainak” létrehozását. Két év múlva megvizsgálnák a tapasztalatokat. Az elképzelések szerint az intézmény bábák felügyelete alatt működik majd, egy-egy kiválasztott kórházzal együttműködésben és annak közvetlen közelében. A szülész-nőgyógyász szakma viszont máris ellenzi a parlamenti döntést: Jean Marty, a nőgyógyászok szakmai szervezetének titkára szerint nagyon veszélyes dolog kivenni a szakorvosok kezéből a szülések levezetését, hiszen soha nem lehet előre tudni, valóban komplikációmentes lesz-e egy adott szülés.

Sylvie Delhomme sem teljesen elégedett a nemzetgyűlési határozattal. – A „születés házának” valódi háznak kellene lennie, ahol több bába praktizál, nem pedig az adott kórház egyfajta alosztályának – mondja.

A bába egyébként azt tervezi, hogy amint meghonosodik Franciaországban a „születés házainak” hálózata, ő maga feladja majd az „igazi” otthonszülések eddigi praxisát.

Marseille, 2010 december

Charles de Gaulle ebben a szobában született nagyszülei lille-i házában, 1890-ben. Ősi szakma a bábaság
The birth room of Charles de Gaulle is seen on November 3, 2010 in Lille, northern France. France will commemorate in November 2010 the anniversary of the General's birth and death. General de Gaulle was born on November 22, 1890 at his grand-parents home and died on November 9, 1970 in Colombey-les-Deux-Eglises. AFP PHOTO PHILIPPE HUGUEN
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.