Szükségállapotot hirdethetnek ki Szlovákiában

Nem kizárt, hogy szükségállapotot hirdetnek ki Szlovákiában, mert Iveta Radicová miniszterelnök és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség megbeszélése péntek este ismét megegyezés nélkül zárult.

Radicová a több mint kilenc órás tárgyalások után közölte: a kórházi orvosok alapvető követeléseinek teljesítését garantáló emlékeztetőt aláírta, de a kormány több mint 300 euróval nem tudja emelni az orvosok havi bérét. A kórházi orvosok 707 eurós átlagos béremelést követelnek. A miniszterelnök azt is mondta, hogy többé már nem tárgyal az orvosi szakszervezetekkel, s ha szükség lesz rá, egyenesen az orvosokhoz fordul. Felszólította az orvosokat, hogy térjenek vissza munkahelyükre, vonják vissza felmondásukat. Az emlékeztetőbe foglaltak teljesítését szerinte az államfő és a parlament elnöke is garantálják. Radicová ugyanakkor leszögezte: nem vállalhat olyan ígéreteket, amelyeket az átmeneti kormány nem tud teljesíteni.

Populista, felelőtlen és hazug lenne, ha a miniszterelnök és a kormány olyan kötelezettségeket vállalnának, amelyeket másoknak kellene majd teljesíteniük - húzta alá Radicová.

Marián Kollár szakszervezeti vezető azt mondta, több kérdésben sincs megállapodás, s ennek következtében a mintegy 2000 orvos, aki felmondott kórházában, nem hajlandó azt visszavonni. A felmondási idő november végén lejár, s ezt követően számos kórházban komoly orvoshiány állna elő. A LOZ az eredménytelen megbeszélések után újra felszólította a kormányfőt, hogy menessze Ivan Uhliarik egészségügyi minisztert, amit Radicová elutasított.

A miniszterelnök szombatra rendkívüli kormányülést hívott össze, s egyben összeül az ország biztonsági tanácsa is. Mindkét testület egyetlen kérdéssel, a szükségállapot esetleges kihirdetésével fog foglalkozni. Amennyiben ugyanis a felek nem jutnak egyezségre, a szükségállapotot még december elseje előtt ki fogják hirdetni.

A nem hivatalos, médiákban közölt értesülések szerint a szükségállapot mintegy harminc szlovákiai kórházat, illetve egészségügyi intézményt érintene. A kórházakban kialakult feszültségeket már kezdik megérezni a páciensek is. Több intézményben elhalasztották a december elejére tervezett műtéteket, másutt azok elhalasztását jelezték. Néhány intézmény közölte, hogy napi feladatait sem lesz képes maradéktalanul ellátni.

A szükségállapot kihirdetése Ivan Gasparovic államfő jogkörébe tartozik. Amennyiben erre sor kerülne, az orvosoknak haladéktalanul fel kellene venniük a munkát, mert ellenkező esetben büntetőeljárásnak tennék ki magukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.