Szükségállapot jöhet Szlovákiában

A szlovák kormány szombaton úgy döntött: nem rendeli el a szükségállapotot, ám hétfőn újra tárgyalják a kérdést. A lépésre amiatt kerülhet sor, hogy kétezer orvos, minden harmadik kórházi doktor még mindig nem vonta vissza felmondását, és elvileg december elsejével távozik.

A szlovákiai kórházi orvosok követeléseinek nagy részét már teljesítette a kormány, a béremelésről azonban nem tudtak megegyezni. Iveta Radicova miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy a szükségállapot intézményéhez csak nagyon rövid időre folyamodnának. A szükségállapot azt jelentené, hogy azok az orvosok, akik felmondtak, nem hagyhatják el a kórházat december elsejével, munkára kötelezik őket. Aki pedig nem hajlandó dolgozni, azt akár két év felfüggesztett börtönre is ítélhetik.

A sajtó vasárnap is az orvosok szqakszervezete és Ivqan Uhliarik egészségügi miniszter közötti szóváltásoktól visszhangzott. Marián Kollár, az Orvosi Szakszervezeti Szövetség vezetője szerint nincs garancia arra, hogy a felmondási idejét töltő 2000 orvos nélkül lehet biztosítani az egészségügyi ellátást Szlovákiában, amire Uhliarik a maga részéről ismét leszögezte: 300 eurónál többet nem emelhet az állam az orvosi béreken.  A miniszter a TA3 televízió vasárnapi vitaműsorában: szükségállapot kihirdetése esetén a minisztérium a sürgősségi orvosi ellátást egyes területeken katonaorvosokkal, illetve magánorvosok segítségével biztosítaná. Hangsúlyozta azonban: a szükségállapot az utolsó lehetséges megoldás, és kihirdetése attól függ, hány orvos dönt úgy még december 1. előtt, hogy visszavonja felmondását.

Az utóbbi időben mintegy 400-an vonták vissza felmondásukat, de így is további 2000 orvosnak telik a felmondási ideje. „Ha 1 perccel 12 után azt látjuk, hogy valamelyik kórház valamelyik régióban nem képes bebiztosítani az egészségügyi ellátást, akkor az adott kórházban szükségállapotot hirdetünk” – idézte Uhliarikot a bumm.sk szlovákiai magyar hírportál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.