Szükségállapot Libériában az ebola miatt

Szükségállapotot hirdettek Libériában, az elnök szerint elképzelhető, hogy csorbítani kell a szabadságjogokat.

Ellen Johnson Sirleaf elnök ma az állami televízióban jelentette be, hogy az ebola megfékezése érdekében kilencven napos szükségállapotot hirdetnek az országban. Elmondta: a „rendkívüli lépések megtételére van szükség az ország túlélése, valamit az emberéletek megmentése érdekében".

Az elnök hozzátette, hogy a helyzetet a tudatlanság, a szegénység, a vallási hiedelmek és kulturális hagyományok tovább súlyosbítják. Szakértők szerint Libériában azért is terjed gyorsan a vírus – a több mint 930 áldozat közül 282 libériai –, mert sokan otthon ápolják a betegeket, ahelyett, hogy kórházba vinnék őket.

Az egyik legdrasztikusabb lépés az, hogy a hadsereg zárta le a fertőzött országrészekből a fővárosba, Monroviába vezető utat. Az elnök szerint ez azt jelenti, hogy a most kezdődő esős évszakban sok maláriás és tífuszos esetet nem tudnak kezelni. Mások máris arról panaszkodnak, hogy a kereskedelmi útvonalak lezárásása miatt egekbe szökött az élelmiszerek ára. 

Lehet-e kísérleti gyógyszert alkalmazni?

Az Egészségügyi Világszervezet szakértői mindeközben Genfben tanácskoznak arról, hogy miként lehetne megfékezni a járványt. A BBC szerint a kétnapos találkozó végén döntenek arról, hogy globális közegészségügyi vészhelyzetet hirdetnek-e.

Arról is tárgyalnak, vajon etikus lenne-e, ha a teszt alatt lévő ebola-gyógyszereket (egyszerre három cég is fejleszt ilyet) elkezdenék már most használni. 

A ZMapp nevű kísérleti szer beadása után ugyanis a két amerikai fertőzött sokkal jobban lett. Sokan felvetették, hogy miért nem lehet akkor széles körben alkalmazni a szert. Ám szakértők figyelmeztettek rá, hogy még korántsem biztos, hogy a két említett beteg felépül. Barack Obama amerikai elnök pedig közölte: túl korai lenne még a szert széles körben alkalmazni. Nem is gyártottak még belőle eleget.

Már Szaúd-Arábiában is felbukkant

Eközben tovább terjed a vírus: Szaúd-Arábiában elhunyt egy férfi, aki Sierra Leonéban járt korábban. Meghalt, mielőtt a tesztek eredménye megérkezett volna, a gyanú szerint azonban az ebola végzett vele.

Nigériában is feljegyezték a második halálesetet: az a nővér veszítette életét, aki az első áldozatot, egy Libériából érkezett férfit kezelt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.