Szudáni lázadóvezér a hágai büntetőbíróságon

Megerősítették hétfőn a Nemzetközi Büntetőbíróságon a Bahr Idrisz Abu Garda szudáni lázadóvezér elleni vádakat, köztük az Afrikai Unió 12 békefenntartójának meggyilkolását. A 46 éves férfi az első Dárfúr környéki lázadó, akinek ügyében eljárás indult az ENSZ hágai büntetőbíróságán.

Abu Garda önként adta fel magát, és hétfőn is hangoztatta, hogy politikai vezetőnek tartja magát, nem pedig katonainak.

Dárfúr tartományban hatodik éve tart a helyi lázadó csoportok és a központi kormányt támogató arab milíciák polgárháborús konfliktusa, amelyben az ENSZ adatai szerint már közel 300 ezren haltak meg, és 2,7 millióan váltak földönfutóvá. A vérontásnak az Afrikai Unió békefenntartó műveletével sem sikerült véget vetni.

Abu Gardát gyilkossággal, rablással és a békefenntartók észak-dárfúri támaszpontjának 2007 szeptemberi megtámadásával vádolják.

A vádlottnak most nem kellett nyilatkoznia arról, hogy bűnösnek tartja-e magát. A bíróság még vizsgálja a rendelkezésre álló bizonyítékokat, és csak október közepén foglal állást arról, elegendőnek tartja-e azokat a büntetőper megindításához.

Abu Garda szabadon elhagyhatta a bíróságot (és akár az országot is) a tárgyalás után. A bírák kifejezték elégedettségüket, amiért önként járult az ENSZ-testület elé, a bíróság főügyésze pedig jelezte, hogy ez a lehetőség minden vádlott előtt nyitva áll.

Luis Moreno-Ocampo egyértelműen Omar Haszan Ahmed el-Besír szudáni elnöknek üzent ekképpen, aki ellen márciusban körözést adott ki a bíróság ugyancsak háborús bűnök elkövetése miatt. Az elnök azonban nem ismeri el a bíróság illetékességét.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.