Szudán visszaengedi a segélyszervezeteket

Szudán úgy döntött, hogy visszaengedi a márciusban kiutasított külföldi nem kormányzati segélyszervezeteket - jelentette be John Holmes, az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó főtitkárhelyettese csütörtökön New Yorkban.

Holmes a Biztonsági Tanács ülésén elmondta, hogy a szudáni kormány tájékoztatása szerint nem csak a már létező, hanem új nem kormányzati segélyszervezeteket is szívesen látnak.

A tevékenységük újraindításához a szervezeteknek (ismét) regisztráltatniuk kell magukat, és lehetőségük van arra, hogy munkatársaikat új név és új embléma alatt küldjék az afrikai országba. Négy segélyszervezet - köztük három amerikai - kérelmét már el is fogadta a kartúmi kormány, ezek hamarosan felújítják tevékenységüket.

Szudán két nappal azt követően utasított ki összesen tizenhárom segélyszervezetet, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság március 4-én letartóztatási parancsot adott ki az afrikai ország elnöke, Omar Haszan Ahmed el-Besír ellen a Dárfúrban elkövetett háborús és emberiesség elleni bűnök miatt. A kiutasított szervezetek végezték a dárfúri humanitárius műveletek legalább felét, s távozásuk után 1,1 millió ember maradt élelmiszersegély, ugyanennyi egészségügyi ellátás, több mint egymillió pedig ivóvíz nélkül.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a segélyszervezetek ténylegesen mikor kezdhetik meg a munkát, ugyanis helyi alkalmazottaik már más munkát találhattak, és Szudánban hagyott felszerelésük és készleteik eltűnhettek ennyi idő alatt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.