Szudán: erőszak az olajért

Heves összecsapások törtek ki Szudán és a tőle tavaly júliusban függetlenné vált Dél-Szudán között a két ország olajban gazdag határvidékén - adta hírül kedden a BBC brit közszolgálati televízió hírportálja.

Salva Kiir dél-szudáni elnök bejelentette, hogy a jubai kormányerőknek sikerült ellenőrzésük alá vonni egy kulcsfontosságú, mindkét fél által követelt olajmezőt, amely ellen a szudáni hadsereg támadást indított. A kartúmi vezetés cáfolta ezt az állítást.

A szudáni állami rádió arról tájékoztatott kedden, hogy Omar el-Besir elnök elhalasztotta a jövő hétre tervezett dél-szudáni látogatását, amelynek keretében hivatali kollégájával tárgyalt volna a kétoldalú kapcsolatok javulásának jeleként. A dél-szudáni hadsereg egyik szóvivője szerint a mostani összecsapások a legsúlyosabbak a déli országrész július 9-i elszakadása óta. A két terület a kettéválás előtt éveken át tartó polgárháborút vívott egymással.

A harcok hétfő este kezdődtek, és kedden is folytatódtak. Gideon Gatpan a dél-szudáni Unity állam tájékoztatási minisztere a BBC-nek elmondta, hogy egy szudáni repülőgép két bombát dobott le Bentiu városától 35 kilométerre, majd a szudáni hadsereg megtámadta a helyi biztonsági erőket. Mint hangsúlyozta, sérültekről nem érkezett jelentés, a célpontok elsősorban a Dél-Szudán területén lévő olajmezők voltak. A BBC kartúmi tudósítója úgy értesült, hogy az olajmezőkön dolgozókat evakuálták.  A szudáni oldalon cáfolták azt, hogy légitámadást hajtottak volna végre, a hadsereg szóvivője egyedül a hétfői harcokról számolt be.

Dél-Szudán elszakadásával az olajmezők jelentős része kikerült Szudán ellenőrzése alól, az olajvezetékek azonban a területén haladnak keresztül Port Szudán városáig, ahonnan az energiahordozó exportja is indul. Dél-Szudán bevételeinek 98 százaléka a kőolaj értékesítéséből származik, januárban azonban lezárta olajmezőit, mivel nem tudott megegyezni Kartúmmal a szállítási díjakról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.