Szú Kjí katonai parádézik

A nemrégiben a háziőrizetből kiengedett Ang Szan Szú Kjí burmai ellenzéki vezető megtekintette a Fegyveres Erők Napján megrendezett katonai parádét.

Szú Kjí részvétele a katonai parádén - amelyet a japán hódítók elleni felkelés 68. évfordulója alkalmából tartottak meg idén -, az őt és követőit oly sok éven át elnyomó és börtönben tartó rezsim és az ellenzéki vezető közötti javuló kapcsolatok jeleként lehet értelmezni - írja tudósításában a BBC

Ang Szan Szú Kjí katonai vezetők társaságában a Fegyveres Erők Napján
Myanmar's opposition leader Aung San Suu Kyi (C) speaks with Deputy Minister for Border Affairs Major General Zaw Win (L) during the 68th Armed Forces Day in Naypyitaw, March 27, 2013. The event commemorates the Burmese Army's resistance against Japanese occupation in 1945. REUTERS/Nyein Chan Naing/Pool (MYANMAR - Tags: POLITICS MILITARY ANNIVERSARY)

A 2005 óta főváros, Nepijdában megtartott parádén több mint hatezer katona, különböző harci járművek, tankok vonultak fel. Az eseményt Szjú Kjí oldalán megtekintő burmai főtábornok, Min Aung Hlaing beszédében kihangsúlyozta, hogy a katonaság fenntarjta vezető szerepet az országos politikában.

Szú Kjí az elmúlt években harsány kritikusa volt az országot irányító katonai vezetésnek. Mára azonban szembetűnő erőfeszítéseket tesz, hogy jó kapcsolatokat építsen ki és tartson fel a katonasággal, amely a burmai parlament egynegyedét automatikusan továbbra is kisajátítja - teszi hozzá a BBC jelentésdében.

A több évtizednyi katonai diktatúra után 2010 nevemberében megtartott választások után tavaly márciusban beikatatott  Thein Szein elnök vezette rezsim úgy tűnik, óvatosan hajlandó a politikai nyitásra. Kji pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért a legnagyobb ellenzéki erővé vált a katonai diktatúra irányítása alatt álló országban. Sokat ez a győzelem a gyakorlatban azonban nem jelent, hiszen a hadsereg pártja, a Egyesült Szolidaritás és Fejlődés Párt a képviselői helyek 80 százalékán rajta tartja a kezét, még a polgári kormányzat felé tartó átmenetet biztosítani hivatott 2008-as alkotmány szerint is.

Eközben az országban terjed a buddhisták és muzulmánok közt az erőszak. A mult héten Thein Szein államfő már rendkívüli állapotot hirdetett ki az erőszak gyújtópontját jelentő Meikthilában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.