Sztrájkolnak a professzorok Venezuelában

Az ellenzék kérésének megfelelően átnézték a venezuelai választások voksainak egy részét. Az ellenőrzés nem meglepő módon nem mutatott ki hibát. Eközben több egyetemen béremelést követelve sztrájkolnak a tanárok.

A venezuelai választási bizottság közölte, hogy az ellenzék követelésének megfelelően átnézték az április 14-i választások voksainak egy részét. Az ellenőrzés nem mutatott ki hibát vagy tévedést, így megerősítették, hogy Nicolás Maduro, a szocialista párt jelöltje győzött 1,5 százalékkal, mintegy 225 ezer vokssal az ellenzék jelöltjével, Enrique Caprilesszel szemben. Az ellenzék viszont továbbra is kifogásolja, hogy az ellenőrzés nem volt teljes körű. Mint emlékezetes, április 15-én és 16-án, a választási eredmények közzétételét követő tiltakozó megmozdulások hat halálos áldozatot követeltek.

Venezuela több egyetemén egyébként szünetel a tanítás az oktatók munkabeszüntetése miatt. A sztrájkot elsősorban béremelési követelésük nyomatékosítására hirdették meg, de kifogásolják azt is, hogy az állam korlátozta a felsőoktatás finanszírozását, így az ösztöndíjak nagyságát is. A legnagyobb egyetem, az Universidad Central de Venezuela tanári kara múlt csütörtökön többségi szavazással, 1263 igen és 885 nem vokssal döntött a meghatározatlan idejű munkabeszüntetés mellett. Tartanak ugyan foglalkozásokat, de nem órarend szerint. A hallgatók többsége egyetért a tanári karral, így abban is, hogy utcai megmozdulásokat tartsanak.

Pedro Calzadilla felsőoktatási miniszter hétfői nyilatkozatában ismételte meg ígéretét, mely szerint a rendelkezésre álló tartalékok keretei között biztosítani fogják az egyetemi dolgozók fizetésének emelését. Emlékeztetett arra is, hogy Hugo Chávez elnökségének kezdete, 1999 óta 25 új felsőoktatási intézményt hoztak létre az ország területén, ezzel lehetővé vált, hogy az egyetemisták száma meghaladja a 2,5 millió főt. A bolívári forradalom kormánya évről évre emelte a közoktatásra, így az ország szuverenitása szempontjából prioritásként kezelt felsőoktatásra fordított összeget is.

Utalt arra is, hogy május 20-án valamennyi érintett fél részvételével tanácskozást tartottak. Ám néhány egyetemi szervezet képviselői nem voltak hajlandók megvitatni törvényes keretek között a munkakörülmények, így a fizetések rendezésének kérdéseit. Miközben az intézmények többségében folyik a normális tevékenység, egyes egyetemi szektorok részlegesen vagy teljeséggel leállították az oktatást néhány napra már májusban is, s most ismét ehhez a módszerhez nyúlnak. Akciójuk azért is elfogadhatatlan, mert kérdésessé teszik a tanév normális befejezését a hallgatók jelentős részének. A sztrájk joga akkor kerülhetne csak előtérbe, ha kimerültek volna a nézeteltérések áthidalásának tárgyalásos lehetőségei. A miniszter végül kompromisszumkészséget kért a felsőoktatás valamennyi dolgozójától. Egyben figyelmeztette őket, hogy kötelességük a munkahelyen tartózkodni, így biztosítani a diákok tanuláshoz való jogának érvényesülését.

A Simon Bolívar nevét viselő egyetem (USB) egyik professzora, Luis Pino – mint az El Nacional hétfői száma jelentette – közölte, hogy csak egy kisebbség próbál mesterséges sztrájkhangulatot kiprovokálni. Mint állította, a Venezuelai Egyetemi Professzorok Szövetsége (Fapuv) magatartásával bojkottra, az állam meggyengítésére, az országon belüli konfrontáció élezésére törekszik. Ugyanakkor a felsőoktatás tanárainak, adminisztratív személyzetének többsége továbbra is tárgyal a kormánnyal a szektor munkafeltételeinek javításáról – mondta. 

Az említett egyetemi dolgozói szervezet (Fapuv) felmérése szerint a venezuelai oktatói kar fizetése jelentősen elmarad nem csupán a fejlett nyugat-európai, hanem még a jelentősebb latin-amerikai országok professzoraihoz képest is. Míg Nyugat-Európában havi hét-kilencezer dollár között, Brazíliában, Argentínában és Mexikóban három és ötezer dollár között mozognak a fizetések, addig Venezuelában jelenleg az egyetemi oktatók havi átlaga 1150 dollár a hivatalos átváltáson. Ám minthogy Venezuelában jelenleg szigorú valutakorlátozás van, s a feketeárfolyam a hivatalos háromszorosa, így az ottani professzorok valójában összehasonlítva csak mintegy 400 dollárnak megfelelő összeget kapnak. A tanárok azt is kifogásolják, hogy eddig még a tavalyi 30 százalékos inflációt sem kompenzálta a kormányzat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.