Sztrájkolnak a közalkalmazottak Olaszországban

A reggel nyolc órától indult munkabeszüntetést a Cobas balközép szakszervezeti tömörülés hirdette meg az Enrico Letta vezette kormány gazdaságpolitikája ellen.

Huszonnégy órás országos sztrájkot tartanak pénteken a  tömegközlekedésben, közigazgatásban, oktatásban és egészségügyben dolgozó olasz közalkalmazottak. A reggel nyolc órától indult munkabeszüntetést a Cobas balközép szakszervezeti tömörülés hirdette meg az Enrico Letta vezette olasz kormány gazdaságpolitikája ellen. Az érdekképviselet szerint a kormány héten bejelentett hároméves gazdasági programja nem tesz semmit a munkapiac és a foglalkoztatottság megerősítésére. Róma központjában szakszervezeti tüntetés zajlik.

A sztrájk megbénította az itáliai vasúti közlekedést. Egyedül a távolsági és a nemzetközi járatok közlekednek és a repülőtéri gyorsvasutak. Sztrájkolnak az olasz pilóták, utaskísérők és a repülőterek dolgozói is. A római Fiumicino repülőtéren a sztrájk az Alitalia és az Easy Jet járatait érinti. 

A városi tömegközlekedési sztrájk az önkormányzatok előírta idősávok szerint zajlik. Rómában reggel fél kilenctől este fél hatig nem közlekednek a buszok, és a metró és a villamos sem jár. A sztrájk estére tervezett folytatását az olasz fővárosban felfüggesztették a péntek esti Roma-Napoli labdarúgó mérkőzés miatt. Rómában 48 órás biztonsági készültség lépett életbe, mivel szombaton a Lyon-Torinó nagysebességű vasútvonal olaszországi szakaszának megépítését ellenző No Tav mozgalom tüntetői lepik el a fővárost.

Susanna Camusso, a CGIL legnagyobb olasz szakszervezeti föderáció főtitkára bejelentette, hogy általános sztrájkra készülnek. Camusso úgy fogalmazott, hogy Letta „kormányocskája” kizárólag a belpolitikai stabilitást tartja szem előtt a jelenlegi válsághelyzetben szükséges bátor gazdasági döntések meghozatala helyett.

Kígyózó sor a római Tremini pályaudvaronál. Nem tetszik Letta „kormányocskája”
A man walks past people waiting in a queue in front of an empty taxi lane at the Termini railway station in Rome October 18, 2013. Transport workers in Italy have gone on strike over the government's controversial budget for 2014, which includes spending cuts and a freeze for public sector wages. REUTERS/Alessandro Bianchi (ITALY - Tags: POLITICS CIVIL UNREST BUSINESS EMPLOYMENT TRANSPORT TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.