Sztrájk bénította meg Franciaországot

A szakszervezetek az 1995-ös sztrájkhullámot emlegetik, amikor három hétre megbénult az ország. Hárommillió francia nem vette fel a munkát kedden, mert a kormány nyugdíjreformja miatt tiltakozott.


Európai jelentőségű csörte zajlik hónapok óta a francia szakszervezetek és a kormány között a nyugdíjreform ügyében. Már mindenki elment a végsőkig: a kormány a baloldali ellenzék obstrukcióját erőből legyűrve vitte át a törvényt a Nemzetgyűlésen, míg a radikális szakszervezetek keddtől határozatlan idejű sztrájkra szólítottak fel.
Kedden újabb országos sztrájkra és az egész országra kiterjedő demonstrációkra került sor. A szakszervezetek adatai szerint mintegy hárommillió francia vonult az utcákra, csupán a fővárosban 330 ezren vettek részt az utcai demonstrációkon. A sztrájkolók aránya elsősorban a vasutasok – 50-60 százalék –, a tanárok – 30-40 százalék – és az energiaipari dolgozók – 40 százalék – között volt jelentős.
A jelenlegi helyzet újdonsága, hogy a radikálisabb szakszervezetek – köztük a legnagyobb szövetség, a CGT számos tagja – határozatlan idejű munkabeszüntetésre szólítottak fel. Sőt néhány igen fontos ágazatban más szakszervezetek is csatlakoztak a felhíváshoz. A kormány legrosszabb rémálmaiban talán ma már az 1995-ös nagy sztrájkok tűnnek elő, amikor a Juppé-terv, az akkori miniszterelnök neoliberális reformcsomagja ellen fellépő szakszervezetek három hétre megbénították az országot. Akkor végül elérték a javaslat visszavonását.
Egyelőre nem tudni, hogy a csupán egynaposra tervezett sztrájk átcsap-e határozatlan idejű munkabeszüntetésekbe. A kormány mindenesetre eltökéltnek tűnik, s noha sokan beszélnek Francois Fillon miniszterelnök menesztéséről, a valószínű szakítás nem a nyugdíjreform számlájára írható, hiszen azt Fillon és Nicolas Sarkozy elnök egyaránt támogatja.

Nyugdíjreform ellen tiltakozó acélmunkások Marseilles-ben
Arcelor Mittal steel workers dressed in protective work suit demonstrate over pension reforms in Marseille October 12, 2010. French trade unions began a fresh wave of strikes against pension reform on Tuesday, testing the resolve of French government as the unpopular bill edges closer to becoming law. Rail services, flights and sea ports ran below capacity as the unions kept up their battle against a plan to make people work longer for their pensions, including raising the minimum retirement age to 62 from 60. REUTERS/Jean-Paul Pelissier (FRANCE - Tags: EMPLOYMENT BUSINESS POLITICS CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.