Szövetségesi kézre került a tálibok főhadiszállása

Szinte teljesen az afgán hadsereg ellenőrzése alá került a tálibok fellegvárának számító Mardzsa városa és környéke, s a lázadók menekülnek a térségből, ahol három nappal ezelőtt nagyszabású offenzívát indított a hadsereg a külföldi erőkkel együtt.

Aminullah Patinai, a Mustarak ("Együtt") fedőnevű hadműveletben részt vevő egységek vezetője közölte a sajtóval, hogy a katonák elfoglalták és ellenőrzésük alatt tartják Mardzsa és Nad Ali települések térségét, s a két város is "szinte teljesen" az ellenőrzésük alá került. Patinai szerint a tálibok elhagyják az övezetet, de hátrahagyott pokolgépeik veszélyt jelentenek.

A védelmi tárca egyik magas beosztási tisztségviselője szerint a hadvezetés azt fontolgatja, hogy hétfőn bejelenti a mardzsai hadművelet végét. A hadműveletet irányító egyik katonai vezető ugyanakkor azt mondta, hogy katonái még mindig a tálibok "elkeseredett ellenállásába" ütköznek Nad Ali egyes részein. A hadműveletben eddig 27 tálib fegyveres, 12 civil és legkevesebb két - egy amerikai és egy brit - NATO-katona vesztette életét.

A szövetséges erők a bő nyolc éve tartó afganisztáni háború legnagyobb hadműveletét indították meg szombatra virradóra a dél-afganisztáni Hilmend tartományban található térségben. Az offenzívában összesen 15 ezer afgán és külföldi, főleg amerikai katona vesz részt. Mardzsa csak egy a tálibok dél-afganisztáni erőditményei közül, s megfigyelők és nyugati titkosszolgálatok illetékesei szerint a mostani offenzíva a lázadókkal szembeni új amerikai stratégia első próbája lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.