Szöul szakít Észak-Koreával

Dél-Korea a jövőben azonnal élni fog önvédelmi jogával egy észak-koreai provokáció esetén szögezte le Ri Mjong Bak államfő. A keszongi ipari park és egy észak-koreai gyerekeket segítő humanitárius program kivételével Szöul minden kapcsolatot befagyaszt a két ország között.

Hadihajójának elsüllyesztése miatt Dél-Korea megszakít minden együttműködést és kereskedelmi kapcsolatot Észak-Koreával a keszongi ipari park kivételével - jelentette be hétfőn Ri Mjong Bak dél-koreai elnök.

Az államfő azt is közölte a nemzethez intézett beszédében, hogy az ország a jövőben azonnal élni fog önvédelmi jogával egy újabb észak-koreai provokáció esetén. Az államfő "katonai támadásnak" nevezte a Cshonan korvett március végi elsüllyesztését, amelyet a nemzetközi vizsgálatok szerint egy észak-koreai torpedó okozott. Hozzátette: Szöul ezentúl csak a keszongi parkot és az észak-koreai gyerekeket segítő humanitárius programjának minimális szintjét tartja fenn, egyébként leállít mindenféle együttműködést északi szomszédjával. Ezenkívül nem engedélyezik, hogy észak-koreai hajók dél-koreai felségvizeken közlekedjenek.

Ri Mjong Bak hangsúlyozta, hogy Phenjant meg kell büntetni, és Szöul szorgalmazni fogja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa fogadjon el szankciókat a kommunista rezsim ellen. Beszédében emlékeztetett a korábbi észak-koreai támadásokra, köztük egy utasszállító repülőgép elleni merényletre, amely 115 emberéletet követelt 1987-ben. - Újra és újra toleráltuk Észak-Korea brutalitását, de csak azért, mert nagyon szerettük volna, hogy béke honoljon a Koreai-félszigeten - mondta az államfő. "A helyzet azonban most más. Észak-Koreának meg kell fizetnie provokatív lépéseiért.

Ezzel párhuzamosan a Pekingben tartózkodó Hillary Clinton amerikai külügyminiszter arra kérte Kínát, hogy működjön együtt az Egyesült Államokkal a hadihajó elsüllyesztésére adandó válaszlépés kialakításában. Clinton leszögezte: Phenjant felelősségre kell vonni az ügyben. A Cshonan március 26-án süllyedt el a Sárga-tengeren, nem messze az észak-koreai tengeri határtól. Negyvenhat dél-koreai tengerész veszett a tengerbe.

Észak-Korea azt állítja, hogy meghamisították az ellene szóló bizonyítékokat, és háborúval fenyegetőzik.

Szankciók Japánból is

Hatojama Jukio japán miniszterelnök hétfőn utasította kormányának tagjait, fontolják meg, hogy milyen további büntetőintézkedéseket hozhatnának Észak-Korea ellen egy dél-koreai hadihajó elsüllyesztése miatt.

Japán támogatja Dél-Koreának az ENSZ BT összehívására és Észak-Koreát elítélő határozat megszavaztatására irányuló törekvését. Mint tokiói kormányzati forrásokból közölték, a japán nemzetbiztonsági tanácsnak a miniszterelnök elnökletével tartott hétfői ülésén áttekintették az incidens nyomán kialakult helyzetet.

Japán még a nemzetközi vizsgálat eredményének bejelentése előtt, áprilisban úgy döntött, hogy a Phenjan ellen korábban elrendelt gazdasági szankciók hatályát további egy évvel meghosszabbítja. Ezeket Tokió a kommunista állam 2006. júliusi kísérleti atomrobbantásai után vezette be. Közéjük tartozik a Japán és Észak-Korea közötti egyetlen kompjárat leállítása, valamint importtilalom bevezetése számos észak-koreai árura.

A japán miniszterelnök hétfőn azt is bejelentette, hogy kormánya nem költözteti el Okinaváról az ott működő amerikai támaszpont egy részét. Mint mondta, a Koreai-félszigeten kialakult feszültség aláhúzta a szoros amerikai-japán kapcsolatok fontosságát, és alapvető hatással volt erre a döntésére. A tavaly szeptember óta hivatalban lévő Hatojama Jukio a választási kampányban még azt ígérte Okinava lakóinak, akik hevesen ellenzik az amerikai támaszpontot, hogy a helikopterbázist a szigetnek egy ritkábban lakott részébe költöztetik, vagy akár teljesen elviszik Okinaváról.

Dél-koreai haditengerészek a Cshonan roncsa mellett egy Szöulhoz közeli támaszponton
Navy soldiers stand guard near the wreckage of the naval vessel Cheonan, which was sunk on March 26 near the maritime border with North Korea, at the Second Fleet Command's naval base in Pyeongtaek, south of Seoul, May 19, 2010. South Korea said on May 20 evidence was overwhelming that a North Korean submarine fired the torpedo that sank the navy ship in March, killing 46 sailors. Picture taken May 19, 2010. REUTERS/Lee Jae-Won (SOUTH KOREA - Tags: MILITARY IMAGES OF THE DAY POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.