Szöul a phenjani vezetők ablakát is ki tudná lőni

Dél-Korea egy olyan robotrepülőgépet mutatott be, amellyel még az észak-koreai vezetők ablakát is ki tudják lőni.

Dél-Korea nem közölte pontosan, hogy mekkora távolságot képes átfogni a rakéta, de állítólag bármilyen észak-koreai célpontot el tudnak találni vele, írja a Reuters. A mostanra állítólag teljesen elkészült fegyvert tavaly áprilisban mutatták be, és a védelmi minisztérium közzé is tett egy felvételt, amelyen a hadihajókról és tengeralattjáróról kilőtt rakétával hamis célpontra tüzelnek.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető katonai központot látogat
North Korean leader Kim Jong-Un (C) visits a military unit on an island in the most southwest of Pyongyang in this picture released by the North's official KCNA news agency in Pyongyang August 18, 2012. KCNA did not state precisely when the picture was taken. REUTERS/KCNA (NORTH KOREA - Tags: POLITICS MILITARY) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS

- A ma bemutatott robotrepülőgép egy nagyon pontosan irányított fegyver, lecsap akár az észak-koreai vezetők ablakaira is – mondta a minisztériumi szóvivő.

Észak-Korea az utóbbi időben jelentős előrelépést tett a nagy hatótávolságú rakéták fejlesztésében, decemberben rakétakísérletet hajtott végre, és sikeresen pályára állított egy műholdat. Washington szerint Phenjan fő célja, hogy egy olyan, az Egyesült Államokat is elérő interkontinentális ballisztikus rakétát fejlesszenek ki, amelyre nukleáris eszköz építhető.

Kedden a harmadik nukleáris tesztjét végrehajtó Észak-Korea valószínűleg nem fogja szó nélkül hagyni a szöuli erőfitogtatást. Az ENSZ-határozatokkal szembemenő atomkísérletet azonnal elítélte a nemzetközi közvélemény, sőt Phenjan szövetségese, Kína is.

A BBC közlése szerint a dél-koreai szakértők bejelentették, hogy nem találták radioaktív izotóp nyomát, ez pedig nagyon megnehezíti, hogy kiderítsék, milyen típusú – plutónium- vagy uránalapú – bombát robbantottak Észak-Koreában. Dél-Korea és Japán is azonnal szétküldték a hajóikat és repülőiket, hogy vegyenek mintát, de ahogy az elemzők ezekben a mintákban, úgy az országon belül monitorozó eszközök sem találtak semmit. A 2006-os teszt után xenon gázt mutattak ki a mintákban, 2009-ben nem találtak semmit, de mindkét robbantásnál plutóniumot használtak. Azonban elég valószínű, hogy Észak-Korea az utóbbi években urándúsítással is kísérletezett.

Az Egyesült Államok és Észak-Korea szomszédai jelenleg épp a megfelelő válasz kidolgozásán ügyködnek. A hadgyakorlatokon és a robotrepülőgépen kívül a dél-koreai nemzetgyűlés egy, a nukleáris tesztet elítélő határozatot is elfogadott. Barack Obama amerikai elnök pedig közel húsz percig beszélt telefonon Abe Shindzo japán miniszterelnökkel.

Az ausztrál kormány is tiltakozik az atomteszt ellen: elhalasztotta azoknak az észak-koreai diplomatáknak a hétvégi látogatását, akik a 2008-ban pénzügyi okok miatt bezárt canberrai nagykövetség újranyitásáról tárgyaltak volna. Bob Carr külügyminiszter azonban hozzátette, hogy az újranyitás ötletét nem vetették el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.